latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:14 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Praznik maline u Bratuncu (VIDEO)

Više od stotinu izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Italije okupilo se na dvodnevnom Međunarodnom sajmu poljoprivrede, privrede i turizma "Dani malina - Bratunac 2024".
Berba maline - Foto: RTRS
Berba malineFoto: RTRS

Kolika će biti otkupna cijena malina i kupina na veliko - glavno je pitanje i ovogodišnjeg sajma. Mnogi proizvođači ističu činjenicu manjka radne snage i povećanja troškova repromaterijala.

Proizvođači Zoran Savić i Dragan Vasiljević ističu da su ulaganja velika, te da očekuju cijenu od pet do šest KM za kilogram ovog voća.

Osim otkupne cijene, proizvođači na sajmu imaju priliku, da se kroz stručna predavanja upoznaju s agrotehničkim mjerama zaštite, ali i sa finalizacijom i preradom voća.

Organizator sajma je opština Bratunac uz podršku Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara i Vlade Republike Srpske kaja je ove godine izdvojila 200.000 KM premija za bratunačke malinare.

Načelnik Bratunca Lazar Prodanović rekao je da su Dani maline važna manifestacija za ovu opštinu, prije svega, imajući u vidu činjenicu da je zahvaljujući proizvodnji maline ekonomski ojačano više od hiljadu ovdašnjih domaćinstava. 

Resorni ministar u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su proizvodni kapaciteti impozantni, više od 2.000 tona, te pohvalio  međunarodni karakter ove manifestacije.

Tokom dva sajamska dana, biće održana i razna takmičenja, kotlićijade, izložbe pasa, prezentacija domaće radinosti i specijaliteta od maline i drugog voća.

Organizator sajma je opština Bratunac uz podršku Vlade i Privredne komore Republike Srpske.