latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:44 | Autor: SRNA

Egić: Opredijeljenost Vlade za izgradnju centralnog obilježja stradalim u Podrinju i Birču

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da je Vlada Srpske opredijeljena da u znak sjećanja na veliko stradanje Srba u srednjem Podrinju i Birču bude izgrađen memorijalni centar, centralno obilježje za poginule vojnike i civile ovog područja i dodao da je dogovoreno da Vlada uradi idejno rješenje.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

- Što se tiče posla koji lokalna uprava treba da uradi u svrhu realizacije ovog projekta, to se već uspješno obavlja. Određene stvari su već urađene. Danas smo se dogovorili da Vlada Republike Srpske preuzme obavezu da uradi idejno rješenje. Formiraćemo odbor koji će sve to da koordiniše - rekao je Egić novinarima u Bratuncu, gdje je razgovarao sa rukovodstvom ove opštine, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović izrazio je zadovoljstvo zbog posjete ministra Egića i istakao da je primarni razlog njegovog dolaska aktivnost na izgradnji centralnog spomen-obilježja za stradale Srbe iz srednjeg Podrinja i Birča.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici donijela odluku o proglašenju opšteg interesa u svrhu izgradnje spomen-kompleksa površine oko 4,5 hektara.

- Uskoro ćemo pristupiti postupku eksproprijacije tog zemljišta, a prije toga pokušaćemo sa vlasnicima da postignemo sporazum o otkupu u skladu sa procjenom vještaka. Nadamo se da ćemo taj postupak privesti kraju do kraja godine - objasnio je Prodanović.

On je rekao da je razgovarano i o položaju i statusu ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca na području opštine Bratunac.

Osim o izgradnji spomen-kompleksa, na sastanku je razgovarano i o obilježavanju sjećanja na stradanje Srba u Srednjem Podrinju i Birču, koje je planirano za subotu 6. jul, te o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.