latinica  ћирилица
14/06/2024 |  21:15 ⇒ 21:19 | Autor: TANЈUG

Đurić: Zabrana ulaska srpske robe na KiM najviše šteti Srbima, ali i Albancima

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je danas, godinu dana od zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, da je ta odluka usmjerena na protjerivanje etničkih manjina, u najvećoj mjeri štetna za Srbe u Pokrajini, ali i za Albance i druge nealbanske zajednice.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Đurić je na platformi Iks naveo da je danas još jedna "mračna godišnjica".

- Prije tačno godinu dana, 14. juna 2023, Kurtijev etnonacionalistički režim, zaokupljen ogorčenjem prema bilo čemu srpskom odlučio je da dolije ulje na vatru dodatno pogoršavajući ionako nepodnošljive uslove života Srba na Kosovu i Metohiji zabranom ulaska srpske robe na teritoriju pod kontrolom njegovog režima. Reperkusije ove odluke, kao još jednog u nizu jednostranih poteza Prištine usmjerenih na nasilno protjerivanje etničkih manjina, u najvećoj mjeri su štetne po srpsko stanovništvo, ali i po Albance i nealbanske zajednice koje žive na Kosovu - napisao je Đurić.

Istakao je da je ta odluka ne samo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, već je i kršenje brojnih sporazuma, uključujući i CEFTA.

Poručio je da bi taj potez trebalo "da uzbuni demokratsku i slobodoljubivu međunarodnu zajednicu i da je podstakne da hitno djeluje kako bi se konačno stalo na kraj Kurtijevom ekstremističkom ponašanju i nastavku progona srpskog naroda".

Vlada u Prištini je 14. juna prošle godine uvela "mjere ograničenja" na ulazak srpske robe na KiM, koje se odnose na zabrana ulaska kamiona koji se tovare u centralnoj Srbiji.