latinica  ћирилица
14/06/2024 |  21:54 | Autor: RTRS

PDP: Svesrpski sabor - izraz jedinstva srpskog naroda

Predsjedništvo PDP-a pozdravilo je održavanje Svesrpskog sabora kao izraza jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine.
Predsjedništvo PDP-a - Foto: Ustupljena fotografija
Predsjedništvo PDP-aFoto: Ustupljena fotografija

Na sjednici Predsjedništva, održanoj danas u Banjaluci, konstatovano je i da 9. januar za PDP može biti jedino i isključivo Dan Republike Srpske, saopšteno je iz ove partije.

- Taj datum nije samo politička činjenica, nego i demokratski stav 677.771 čovjeka, gotovo svih koji su po tom pitanju izašli na referendum 25. septembra 2016. godine, te očekuje da Narodna skupština Republike Srpske pri usvajanju konačnog teksta deklaracije Svesrpskog sabora iskoristi priliku da se 9. januar još jednom potvrdi isključivo kao Dan Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

Predsjedništvo PDP-a izjasnilo se da podržava obilježavanje Dana državnosti Srbije - Sretenja i u Republici Srpskoj, te ocijenilo da je 15. februar jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji, kada se obilježava godišnjica Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.

Na sjednici je, između ostalog, konstatovano da pripreme za lokalne izbore teku prema predviđenom planu i rasporedu.

- PDP će u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te u Brčko distriktu, imati formirane odborničke liste, kao i kandidate za gradonačelnike i načelnike u Banjaluci, Doboju, Kotor Varošu, Novom Gradu, Višegradu i Јezeru, a u najvećem broju gradova i opština će zajednički nastupiti sa tradicionalnim koalicionim partnerima - navodi se u saopštenju.