latinica  ћирилица
15/06/2024 |  09:13 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Deklaracija je program rada i razvoja Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović izjavio je da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru, ne vrijeđa i nije na štetu bilo kog naroda ili države, već ide u smjeru zajedničkog okupljanja Srba koji na to imaju pravo ma gdje bili.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

- Sabor je odlučio da praznik Sretenje, koji se obilježava 15. februara i Dan je državnosti Srbije, bude najvažniji praznik Srba i da ga slave zajedno i Srbija i Srpska. Međutim, obilježavanje i proslavljanje 9. januara nipošto neće biti zanemareno - rekao je Kuzmanović.

On je precizirao da su pojedina negativna reagovanja opozicionih i drugih snaga usmjerena na povrede Ustava BiH i određenih odredbi Ustava Srpske o 9. januaru zbog čega je na tom planu drska laž da se neko odriče proslave tog datuma.

Prema njegovim riječima, Deklaracija je program rada i razvoja Republike, te predstavlja nepobitne činjenice koje će, između ostalog, onemogućiti da se neistinama piše istorija.

On je rekao da će biti nužno da se neka pitanja u Deklaraciji ponove više puta dok ne uđu u uši i svijest kritičara.

- Želje da se ponovo oživi pitanje u vezi sa imovinom Srpske, jeste ono o kome se ne može raspravljati, jer je riješeno domaćim i međunarodnim pravom - rekao je Kuzmanović.

On je dodao da se u vezi s tim svi i uvijek treba da drže Ustava kao zakona nad zakonima i najvišeg pravnog akta.

- Davno su utvrđena pravila o imovini po kojima je imovinsko pravo trajno i neotuđivo. Dakle, zagarantovana je imovina nižih teritorijalnih jedinica, a ne države - zaključio je Kuzmanović.

On je izrazio zadovoljstvo što je u okviru Svesrpskog sabora potpisano više desetina ugovora i sporazuma između institucija Srpske i Srbije, među kojima se ističe Sporazum o trajnoj saradnji između ANURS i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kuzmanović je rekao da su vlade Srpske i Srbije usvojile navedenu Deklaraciju, te da isto treba da potvrde i parlamenti dvije države, te je sugerisao da se navedeni dokument odštampa u više stotina hiljada primjeraka i što više približi građanima dvije zemlje, kao i srpskoj dijaspori.