latinica  ћирилица
15/06/2024 |  09:48 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Pavlović: Važno da srpski narod počne da sebe posmatra kao cjelinu

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja /CDPI/ Republike Srpske Dušan Pavlović smatra važnim da srpski narod sebe počne da posmatra kao cjelinu, a ne na način kako mu je to predstavio neprijatelj, podijelio ga i napravio granice, te je istakao da je Svesrpski sabor neophodan.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je rekao Srni da je takva vrsta sabiranja neohodna pogotovo u okolnostima u kojim su veliki i bitni igrači političkog Zapada protiv osnovih i egzistencijalnih interesa srpskog naroda.

On je ocijenio da je Svesrpski sabor istorijski događaj i predstavlja kontinuitet srpskog saborovanja koji traje više od 1.000 godina.

Prema njegovim riječima, jedna vrsta sabiranja ovog tipa je neophodna da bi opstali, preživjeli, prošli sa što manje štete, a s druge strane da bi Srbi iskoristili promjene da uspostave što bolju poziciju u budućnosti na ovim prostorima, a samim tim i za sve druge ljude.

- Kada srpski narod dobije svoju poziciju, postane svjestan svoje pozicije na tlu jugoistočne Evrope i ostvari tu svoju poziciju, to će značiti stabilnost za region i to će u stvari pomoći svim narodima ovdje da dobiju stabilnost i prosperitet i prestanu da budu sluge novih kolonijalnih projekata - rekao je Pavlović.

On je istakao da je Sabor donio jedan potpuno novi kvalitet i novu poziciju Republici Srpskoj.

- Onaj ko je bio tamo i čuo koliko se govorilo o Republici Srpskoj, koliko je sva ova borba Republike Srpske posljednjih 30 godina i ta njena izražena svijest o identitetu i značaju srpskog sistema vrijednosti, koliko je Deklaraciju pomogla Srbiji da se vrati sebi, tek dolazi na vidjelo - naveo je Pavlović.

On je naglasio da je bitno da srpski narod počne sebe da posmatra kao cijelinu.

- Ako mi prihvatimo granice koje je napravio neprijatelj, mi smo već dijelom porobljeni. Samim tim što ih je neprijatelj napravio, naš je posao da ih anuliramo na bilo koji način - zaključio je Pavlović.