latinica  ћирилица
15/06/2024 |  10:11 | Autor: SRNA

Nosović: Helez samo mašta

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović istakao je da će srpski narod sačuvati Srpsku, a da su najave ministra odbrane u Savjet ministara Zukana Heleza o ukidanju imena Republike Srpske i Republike samo njegova maštanja i nadanja.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

Nosović je istakao da Helezove težnje da se eliminiše pravoslavlje i sve što je srpsko nisu ništa novo, ali da su Srbi sačuvali sebe, kao što će da sačuvaju i Srpsku.

- Čim želi da dijeli Srpsku na dva kantona, to je korak ka ukidanju i to nije samo njegova težnja, već svi bošnjački rukovodioci u BiH imaju ideju o uništenju Republike Srpske, a vezano je za situaciju kada je Alija Izetbegović rekao da je BiH njihova država kada u njoj bude 51 odsto bošnjačkog stanovništva - naveo je Nosović.

On je podsjetio da je srpski narod kroz vijekove odolijevao nastojanjima koja su dolazila sa raznih strana da budu pokoreni i uništeni, ali da će se Srbi i dalje boriti i da će sačuvati Republiku Srpsku.

- Dakle, to što Helez priča i želi nije ništa novo. On samo nastavlja priču i ideju koju je Alija Izetbegović najavljivao u svojoj "Islamskoj deklaraciji", ali i ideju međunarodne zajednice da kroz deklaraciju o Srebrenici srpski narod okarakteriše "genocidnim" - dodao je Nosović.

Helez je nedavno najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je zaprijetio i da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja".

Helez je rekao da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.