latinica  ћирилица
15/06/2024 |  10:31 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Delegacija EU u BiH: Na odgovornim pozicijama suzdržati se od huškačkih komentara

Evropska unija očekuje od onih koji su na odgovornim pozicijama da se suzdrže od huškačkih komentara koji produbljuju podjele, rečeno je Srni iz Delegacije EU u BiH povodom izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da će bošnjačke vlasti zatražiti ukidanje Republike Srpske.
Zgrada delegacije Evropske unije - Foto: RTRS
Zgrada delegacije Evropske unijeFoto: RTRS

Iz Delegacije navode da EU očekuje od svih političkih i društvenih lidera u BiH da budu predvodnici na putu smanjivanja tenzija i izgradnji povjerenja između i unutar zajednica.

Na upit Srne za komentar na prijetnje Heleza o podjeli Srpske na dva kantona, brisanju njenog imena, prijetnje da će Srbi "izvući deblji kraj" i da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Srpske i BiH, iz Delegacije EU su istakli da bi svi na vodećim i odgovornim pozicijama, uzimajući u obzir i napredak ka članstvu u EU, trebalo da za dobrobit građana BiH rade na stvaranju pozitivnog društvenog okruženja koje promoviše toleranciju i razumijevanje.

Iz Delegacije EU su naveli da se u tom slučaju treba i da suzdrže od komentara koji produbljuju podjele.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Helez je zaprijetio da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja". Za Srbe bi, kaže, bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.