latinica  ћирилица
15/06/2024 |  13:20 ⇒ 16:17 | Autor: RTRS

Zečević: Srpska ne može dozvoliti ukidanje entitetskog veta (VIDEO)

Republika Srpska sigurno ni pod koju cijenu ne može dozvoliti ukidanje entitetskog veta jer time gubimo suštinu samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavio je član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Srpske Milan Zečević, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Milan Zečević - Foto: RTRS
Milan ZečevićFoto: RTRS

Zečević je objasnio da je konačni cilj, još od 14 prioriteta i zahtijevanih 113 mjera od kojih je BiH ispunila 110, bio dodatno sufinansiranje svih zemalja zapadnog Balkana koje treba da se pridruže procesu evropske integracije.

- Od tih sredstava koja su predviđena jedan značajni dio bi trebao da dođe u BiH. Prvobitni dogovor je bio da mora da se ispuni 95 odsto od tih 113 mjera. Mi nakon usaglašenih ispunjenih 97 odsto, odnosno 110 od 113 mjera, ipak dobijamo znak stop. Prelomna tačka postaje entitetski veto – rekao je Zečević.

Zečević je naglasio da je entitetski veto suština Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To nekome možda zvuči pojednostavljeno, međutim to je stvarna činjenica. Dejtonski mirovni sporazum podrazumijeva i zasniva se na konstitutivnosti sva tri naroda, a ta konstitutivnost u jednom složenom političkom sistemu, presloženom kao što je BiH, predstavlja osnovni bedem očuvanja te konstitutivnosti. Znači, da entitet i svaki konstitutivni narod putem tog veta može da zastupa svoje interese, da zastupa interese naroda kakav jeste. I zato je ukidanje entitetskog veta najbrži korak ka potpunoj unitarizaciji BiH. To je prosto čienjnica i kamen spoticanja čitave politike i čitave ove priče. – objasnio je Zečević.

Zečević je napomenuo da moramo biti svjesni toga da ukidanje entitetskog veta, entitetskog glasanja, stvara jednu dodatnu priču ka konačnom cilju neodrživosti BiH.

- Tako da razumijem namjere koje stoje iza želje da se ukine entitetski veto, a to je unitarizacija. Meni to na kraju ispadne apsurdno. Isti Dejtonski mirovni sporazum kao da je dobio rok nakon kojeg je trebao da istekne i on će se polako, iz godine u godinu degenerisati i izobličiti da bi se na kraju ponovo doveo na cilj ka unitarnoj BiH. A sam čin okončanja svih onih teških vremena iz devedesetih je upravo završio time da se prizna konstitutivnost naroda i da se ona čuva. Ona jeste temelj današnjeg društva i čitave BiH – poručio je Zečević.