latinica  ћирилица
15/06/2024 |  13:45 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

Grafički konkurs Službenog glasnika Srpske na temu "Kolo" - rok za predaju radova 20. jun (VIDEO)

Službeni glasnik Republike Srpske raspisao je Grafički konkurs za 2024. godinu na temu "Kolo" za studente akademija umjetnosti, srodnih fakulteta i grafičkih studija iz Republike Srpske, kao i studente koji studiraju u inostranstvu, a imaju stalno mjesto boravka u Republici Srpskoj.
Јutarnji program - gosti Željka Ninković i Sara Јakovljević - Foto: RTRS
Јutarnji program - gosti Željka Ninković i Sara ЈakovljevićFoto: RTRS

Grafički konkurs "Kolo" je jedan od konkursa kojim Službeni glasnik Republike Srpske želi da potvrdi svoju službenu ulogu i odgovornost. On je jedini izdavač u javnom vlasništvu koji ima ozbiljnu štampariju. Važno nam je da se razvija kako grafička djelatnost, tako i kreativna industrija. Iz tog razloga smo i pokrenuli konkurs čija je tema srpsko narodno kolo koje je od 2017. godine na UNESKO-voj listi nematerijalne baštine - izjavila je za RTRS Željka Ninković, predstavnik Službenog glasnika Republike Srpske.

- Kolo predstavlja duh našeg naroda i zajedništvo i koji ima mnogo narodnih motiva koji mogu da se iskoriste. Tu smo vidjeli priliku da naši mladi talenti i studenti iskažu svoju kreativnost - naglasila je Ninkovićeva.

Konkurs je, kako je istakla, prilika da se prepoznaju, ohrabre i nagrade umjetnički nadareni i društveno angažovani studenti, kao i akademije umjetnosti iz Republike Srpske koje predano pružaju podršku kreativnom razvoju mladih.

Sara Јakovljević, student Akademije umjetnosti, smjer hrafički dizajn, istakla je da je tematika srpskog kola  dizajnerima jako zanimljiva i dobra inspiracija za pomenuti konkurs. 

Od učesnika konkursa se očekuje da grafički prikažu kolo ili njegove elemente, simboliku, različite varijante kola, njegove oblike, stilove, vrste, energiju koju sa sobom nosi ili bilo koju drugu asocijaciju koju ova narodna igra budi kod autora.

Radovi dostavljeni na Konkurs mogu biti u likovnom ili digitalnom formatu.

Rok za predaju radova je 20. jun 2024. godine do 12.00 časova.