latinica  ћирилица
15/06/2024 |  14:13 | Autor: SRNA

Završeni "Dani maline", za najbolji malinjak nagrađen Živko Mićić

U Bratuncu je završen dvodnevni Međunarodni sajam poljoprivrede, privrede i turizma "Dani maline 2024", a za najbolji malinjak u ovoj opštini nagrađen je Živko Mićić.
Dani maline u Bratuncu - Foto: SRNA
Dani maline u BratuncuFoto: SRNA

Druga nagrada pripala je Ljubi Trišiću, a treću je, kao i lani, osvojio Ivan Stojanović.

Sajam je okupio rekordnih 80 izlagača iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Italije, Sjeverne Makedonije i Federacije BiH /FBiH/.

Osim izložbeno-prodajnog dijela, organizovan je bogat kulturni program, te mnoštvo pratećih sadržaja kao što su izložba đačkih crteža o malini, više panel-diskusija o voćarskoj proizvodnji, brendiranju i primjeni najnovijih tehnologija i naučnih dostignuća u toj oblasti.

Kao prateći sadržaj održan je Sajam zapošljavanja u organizaciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Organizovane su izložbe, odnosno priprema i degustacija najboljih kolača od maline, zatim riblje čorbe i telećeg kotlića.

Kao najljepše uređen proglašen je štand Rasadnik "Nešković" i nagrađeno je porodično gazdinstvo Neškovića iz bratunačkog sela Pobrđe, koje ima tradiciju od 106 godina bavljenja baštovanstvom, proizvodnjom povrća, bostana, rasada i cvijeća.

Održana je i tradicionalna smotra pasa svih rasa. Vlasnici najljepših rasnih pasa Miloje Adžić iz Bajine Bašte, Mladen Јovanović i Darko Cvjetinović iz Bratunca dobili su nagrade.

U konkurenciji "dijete i pas" pobjednici sa svojim ljubimcima su Aleksej Vujadinović, Dušan Glišić i Njegoš Zarić, svi iz Bratunca.

Proglašeni su i nagrađeni vlasnici tri najljepša dvorišta i balkona u bratunačkoj opštini. Za najuređenija dvorišta nagrađeni su Dragana Stojšić, Ljubica Јovanović i Dejan Kuzman, a za najljepši balkon Sanja Đokić, Rosanda Lojanica i Milan Radić.

Takođe, izabrani su najukusniji i najljepši kolači od maline i nagrađene su Danijela Milutinović, Gordana Todorović i Begza Husić.

Nagrađena su i po tri učenika, u tri starosne kategorije, za najljepše crteže o malini.

Predstavnik Organizacionog odbora "Dana maline" Aleksandar Stević rekao je Srni da je Sajam opravdao očekivanja i da je efikasno realizovan kompletan program i predviđeni prateći sadržaji.

On je zahvalio izlagačima, posjetiocima i svima koji su pružili podršku organizovanju ove manifestacije, te uputio poziv da se i iduće godine vide na sajmu poljoprivrede, privrede i turizma u Bratuncu.

Organizator "Dana maline" bila je opština Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Republike Srpske.