latinica  ћирилица
15/06/2024 |  17:12 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Na manifestaciji izlagači iz Srpske, Srbije i Crne Gore

Tradicionalna manifestacija Zlatne ruke Podrinja održana je danas 11. put u Andrićgradu gdje su na Vizantijskom trgu izloženi pčelinji proizvodi, ručno izrađeni nakit, igračke i pletene korpe, te 40 najboljih fotografija sa konkursa Fotografijom kroz Srpsku 2023.
Manifestacija Zlatne ruke Podrinja - Foto: SRNA
Manifestacija Zlatne ruke PodrinjaFoto: SRNA

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da se na ovaj način ne dopušta da se zaboravi sve ono što je staro i dobro, a sve ove rukotvorine, proizvodi i stari zanati, potvrda su da to treba sačuvati za buduće generacije.

Zlatne ruke Podrinja okupile su izlagače iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Direktor opštinske Turističke organizacije Branislav Andrić rekao je da je je manifestacija usmjerena na očuvanje tradicije i kulturne baštine.

- Јedan od naših glavnih zadataka je čuvanje kulturnih vrijednosti, etnografije, tradicije i baštine, a afirmišemo stare zanate koji pomalo padaju u zaborav i trudimo se da zainteresujemo mlade ljude da se bave njima - istakao je Andrić.

Predsjednik Udruženja žena Sokolica sa Sokoca Zorica Mirivić kaže da čuvaju stare zanate i da im je prioritet predstaviti proizvode sa Romanije.

Mirivićeva je pojasnila da od zaborava pokušavaju da sačuvaju vunene čarape, navodeći kako koriste specifičnu tehniku kada ih pletu, a sve s ciljem da je te čarape vrate u svakodnevnu upotrebu.