latinica  ћирилица
15/06/2024 |  18:25 ⇒ 18:45 | Autor: Agencije

Đukanović neće biti zamjenik Stoltenberga

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće biti na funkciji zamjenika generalnog sekretara NATO, potvrdio je diplomatski izvor iz Brisela.
Milo Đukanović (Foto: EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL) -
Milo Đukanović (Foto: EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL)

Iako su crnogorski mediji prenijeli informaciju da bi Đukanović trebalo da bude u timu novog generalnog sekretara NATO, izvor ističe da se o tome trenutno ne raspravlja u Briselu.

U opticaju je više imena, ali među njima nema Đukanovića, navode federalni portali.

Inače, od 2014. godine vodeća ličnost Alijanse je Јens Stoltenberg, koji je 2022. i 2023. godine dobio povjerenje za po još jednu godinu na funkciji, a mandat mu traje do 1. oktobra ove godine.

Kako su izvjestili svjetski mediji, u Alijansi su saglasni da ga zamijeni Mark Rute, bivši holandski premijer.

Rute je tokom svojih mandata na mjestu lidera Holandije bio orijentisan za EU i NATO, a imajući u vidu njegove dobre odnose s liderima ključnih zemalja Alijanse, njegovo imenovanje je opravdano. 

Prema pravilima NATO, zamjenike u koordinaciji sa generalnim sekretarom biraju članice Alijanse. Iako je u opticaju mnogo imena, među njima nema Mile Đukanovića.

Inače, njegova stranka DPS ostala je bez vlasti 2020. godine, dok je Đukanović izgubio na predsjedničkim izborima u maju prošle  godine od Јakova Milatovića.

Pojedini crnogorski mediji su javljali da se protiv Đukanovića vodi istraga, a on trenutno nije politički aktivan.