latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:00 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Smijeniti Heleza zbog širenja mržnje i poziva na ukidanje Republike Srpske (VIDEO)

Ne stišavaju se reakcije na skandalozne poruke ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji poziva na ukidanje Republike Srpske.
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH) -
Zukan Helez (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

Umjesto da stvara uslove za mir i život svih građana u BiH, Helez širi mržnju prema Srbima, priziva njihovo protjerivanje, želi da mijenja strukturu Srpske i pretvara je u više kantona.

Predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata traže Helezovu smjenu i krivičnu odgovornost.

Bivši pripadnik Zelenih beretki, Zukan Helez, koji je u razbijanje zajedničke države Јugoslavije krenuo još 1991. godine, rušilački pohod nastavio je udarima na Republiku Srpsku. Ponovo prijeti njenim ukidanjem, vraćanjem na ustav tzv. RBiH, onima koji ne vole Bosnu poručuje da idu, sve s puškom u ruci i izmišljenim dronovima samoubicama.

- Najbolje bi bilo za taj entitet i BiH da se promijeni ime i struktura i da od Republike Srpske napravimo dva kantona, na primjer istočna Bosna i sjeverna Bosna - rekao je Helez.

Helezove maštarije o političkoj i teritorijalnoj reorganizaciji BiH malo ko smatra ozbiljnim, ali treba mu zahvaliti. Otvorio je Srbima oči i konačno razobličio namjere Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice sa rezolucijom o Srebrenici.

- Da podnesemo apelaciju UN da Republika Srpska tako više se ne može zvati, ona nije samo Srpska, ona je nastala znamo kako, nastala je agresijom, genocidom, progonom, paljenjem, silovanjem i logičan slijed je da poslije rezolucije usvojene u UN tražimo i nije isključeno da ćemo nešto tako tražiti da se promijene naziv Republika Srpska - rekao je Helez.

Helez niti je stvarao Republiku Srpsku niti će je dijeliti na kantona, a pogovoto ukidati, prije neka objasni gdje je više od 8.500 Srba iz Bugojna gdje je ratovao. Srpska udruženja od Tužilaštva BiH traže da ga procesuiraju zbog ratnohuškačkog djelovanja i podrivanja Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma u kome je potpisima velikih sila garantovano ime i postojanje Republike Srpske.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović kaže da Helezu smeta Republika Srpska jer je ona bolji i uređeniji dio BiH, kao i da mu smeta srpsko jedinstvo.

- Naša poruka Helezu je "dalje ruke od Republike Srpske". Nećemo dozvliti nikome, pa ni Helezu, da udara na Republiku Srpsku jer je ona garant slobode Srba na ovim prostorima - naglasila je Filipovićeva.

Koordinator boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Goran Šehovac kaže da bi Helez, da je BiH pravna država, već bio uhapšen i priveden.

- Da sam na mjestu politčara u Republici Srpskoj, tražio bih da se pod hitno ukine Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH samo zbog ovakvih stvari. Šta će nama vojska kada je ozbiljna gorska služba jača od te vojske - kaže Šehovac.

Helezovo poređenje sudbine Republike Srpske sa Republikom Srpskom Krajinom, kazuje da Bošnjaci nisu imali dovoljno oružja i sposobnosti da protjeraju Srbe iz BiH, kaže pravnik Ognjen Tadić.

Na Helezove prijetnje novom "Olujom", borci iz Zvornika odgovaraju da se bliži trenutak kada će se lična karta pri prelasku u Srbiju pokazivati u Kalesiji, a ne na Karakaju ili Šepku.

- Helez direktno prijeti Republici Srpskoj i Srbima "Olujom" i to sa pozicije ministara odbrane, gdje bi trebalo da štiti sve narode i građane BiH. Moram da kažem da se Srbima neće dogoditi nikava "Oluja" i da Srbi nikada i nigdje neće otići iz Republike Srpske, a da Srpska ako joj se nastavi prijetiti, ima pravo da ode iz BiH - ističe delegat u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

Američka Ambasada, Kristijan Šmit i OHR nisu reagovala na zabrinjavajuće poruke SDP-ovog Zukana Heleza, a da je tako nešto slično rekao zvaničnik Srpske već bi gostovali po sarajevskim televizijama. Iz EU tek na traženje Srne mlaki poziv zvaničnicima na odgovornim pozicijama da se suzdrže od huškačkih komentara koji produbljuju podjele.