latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:14 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Na 32 godine od stradanja u Mostaru još jedan napad na srpske povratnike (VIDEO)

Navršile su 32 godine su od pogroma Srba iz Mostara i doline rijeke Neretve. Ni danas, kao da za njih nema mjesta u ovom hercegovačkom gradu. Povratniku Dragu Ruparu, prije dvije večeri, u mostarskom naselju Hodbina zapaljen je automobil ispred porodične kuće. O svemu je obaviještena policija.
Mostar - zapaljen automobil - Foto: RTRS
Mostar - zapaljen automobilFoto: RTRS

Rupar pretpostavlja da je automobil zapaljen iza ponoći. Ne može sa sigurnošću da tvrdi da je to uradio komšija Bošnjak, s kojim duži period ima nesuglasica. Sve je to rekao i policiji. Ne boji se, ali sumnja da je paljevina poruka.

- Izgorjela je krpa na autu, namjerno je palio, onda zatakao za branik, pa zbrisao. Ranije nije bilo problema, dok nije došao ovaj - kaže Rupar.

Dok se čeka rezultate istrage, Srbi sa područja Mostara obilježavaju godišnjicu progona i ubistva članova porodica, bez nade da će brojni ikada pronaći ostatke najmilijih. Draginja Unković traga za ocem, koji je nestao na današnji dan 1992. godine.

- Dok sam živa, a pogotovo moja majka, nikada se nećemo pomiriti dok ga ne sahranimo - kaže Unkovićeva.

Milenka Brstina još traži muža i dva djevera.

- Tužilaštvo nijemo ćuti, svi ćute, nema razmjena. Živjeli smo u Dračevicama, napravila sam spomenik sa dvije slike, spomenik je prazan - kaže Brstina.

Slavko Trišić uspio je da sahrani posmrtne ostatke sina.

- Takozvana Kandića ograda, tu su ga uhvatili, prebili, tu je ispustio dušu, a ja sam ga sahranio bez glave - kaže Trišić.

Od 29 vojnika i civila koji su mučki ubijeni na Buni na današnji dan, još se traga za sedam lica. Porodice su kivne na institucije zadužene za ovaj problem.

- Vojne i civilne arhive skrivaju, političari ne dozvoljavaju da se ovo pitanje riješi, jer manipulišu ljudima po tim pitanjima. Tužilaštvo, pored dokaza, video zapisa i zapisa, jednostavno ne upotrebljava te dokaze - kaže Aljonka DŽeletović, predsjednica OO Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje.

Kada je u pitanju traženje nestalih, Institut za nestala lica BiH od prošle godine, nije pronašao nijedno tijelo.

- Zbog toga smo mi na Republičkom odboru donijeli odluku da se proba ovo pitanje rehabilitovati na način da se formira stručno tijelo na nivou Republike Srpske i da se taj proces vrati na entitetski nivo, naravno u zakonskom okviru - kaže Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Na području Istočne Hercegovine porodice tragaju za još 81 tijelom nestalih, u Republici Srpkoj za 1.642. U spomen kostrunici u Nevesinju na identifikaciju čeka 80 cijelih ili fragmenata tijela. U znak sjećanja na stradale, sa mosta na rijeci Buni, gdje je, pretpostavlja se izvršen zločin, u vodu su spušteni vijenci i cvijeće. Pomenu poginulim i nestalim u Sabornom hramu, pored članova porodica, prisustvovali su predstavnici udruženja, lokalnih zajednica iz Istočne Hercegovine, Grada Mostara i Konzulata Srbije u Mostaru.