latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:20 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Rana žetva obećava dobar prinos (VIDEO)

Uporedo sa žetvom ječma, u Semberiji i prvi otkosi ranih sorti pšenice.
Žetva ječma - Foto: RTRS
Žetva ječmaFoto: RTRS

Ratari su zadovoljni prinosom i kvalitetom, a očekuju i bolju cijenu u odnosu na lani.

Mlinari otkupljuju ovogodišnji rod, ali se još ne izjašnjavaju o cijeni. Kažu, kolika bude u regionu biće i kod nas.

Nova žetva, stara priča. Otkupna cijena se ne zna, iako bi vršaj ječma bio u punom jeku da ga nije omela kiša, a mlinoprerađivači su već preuzeli i određene količine hljebnog zrna čiji je prinos od 6 do 9 tona po hektaru, a vlažnost do 12 odsto.

Drago Tomić, Amajlije kod Bijeljine, kaže da urod izgleda zadovoljavajuće, ali da je to tek početak i da je riječ o ranim sortama zbog čega je rano govoriti o cijenama.

Ljubiša Stevanović, Amajlije kod Bijeljine, smatra da je ove godine rod kvalitetan i da će domaći prinos moći odgovoriti kvalitetom mađarskoj ili bilo kojoj drugoj pšenici.

Kalkulišu mlinari, ali i ratari koji će u zavisnosti od otkupne cijene odlučiti da li će je lagerovati ili prodati. Kažu, to je mač sa dvije oštrice.

Dragiša Savić, Trnjaci kod Bijeljine, kaže da je u odnosu na prošlu godinu prinos mnogo bolji, te da predstoje razgovori o cijeni. 

Milko Dubajić, Amjalije, smatra da je cijena od 40 maraka osnovica o kojoj mogu da pregovaraju sa mlinarima. Istakao je i da bi cijena hljeba trebalo da bude pristupačnija. 

Na Poljoprivrednom dobru Semberija skladištili su ječam požnjeven sa 70 hektara i već počeli postrnu sjetvu kukuruza. Čim bude zadovoljavajuća vlažnost zrna pšenice, požnjaće i ovaj usjev sa 700 hektara.

Nikola Krstović, PD Semberija, očekuje da uskoro razgovaraju o cijenama, nakon dogovora mlinara.

Godina je, kažu ratari, za poželjeti samo da ih još posluži vrijeme do kraja žetve. Oni koji siju na većim površinama ništa ne prepuštaju slučaju. Uz sve preduzete agrotehničke mjere, osigurali su i usjeve.

Izuzev Trnjaka, Brodca i Balatuna gdje je grad "požnjeo" dio roda, očekuju se prinosi od 4,5 do 10 tona po hektaru. Cijena još nije objelodanjena. Јečam je nezvanično od 35 do 40 feninga za kilogram.

Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, kaže da kada je riječ o pšenici da imaju najave pojedinih otkupljivača da će startna cijena biti 40 feninga za kilogram, a prateći stanje na berzama pšenica je od 242 do 245 evra po toni.

- Kada se uzmu u obzir podsticaji od 500 KM od resornog ministarstva i posticaji sa lokalnog nivoa od 10 feninga po kilogramu dolazimo do cijene koja će sigurno biti rentabilna - kaže Vučković.

Јečam je jesenas zasijan na 2.500 hektara u Semberiji, a pšenica na oko 15.000 hektara. Žetva je ove godine počela ranije petnaestak dana. Čim se vrijeme stabilizuje, kombajni će ponovo u polja da završe ovaj najvažniji posao.