latinica  ћирилица
15/06/2024 |  19:53 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Svesrpski sabor otvorio novu eru saradnje Srpske i Srbije (VIDEO)

Svesrpski sabor, pokazano srpsko jedinstvo, susreti zakonodavnih i izvršnih vlasti s obje strane Drine - jedna su od glavnih tema i sedam dana nakon održavanja Sabora u srpskoj prestonici.
Republiika Srpska i Srbija - Foto: RTRS
Republiika Srpska i SrbijaFoto: RTRS

Po ocjeni političara iz Republike Srpske, Sabor i jedinstvo bili su neohodni i zbog političkih procesa koji se vode protiv predsjednika Srpske, ali i rezolucije o Srebrenici. Bila je to demonstracija prijateljstva, ekonomskog, kulturnog, sportskog povezivanja, značajnog za budućnost svih Srba, ma gdje živjeli.

Da je Srbija Srpskoj najveći prijatelj dokazano je bezbroj puta. Da je tu kad god zatreba njena podrška - i tome smo svjedočili. Da postoji srpsko jedinstvo, pokazao je Svesrpski sabor. Da to ne odgovara nekima, upozorava ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović. Kaže da su jedinstvo i sloboda Srba prioriteti svih prioriteta i ključno u Deklaraciji.

- Politički vrh i Republike Srpske i Srbije sigurno će raditi na tome. Najznačajnije u ovom trenutku je da sm jedinstveni, jer smo zajedno jači i slobodniji - naglašava Mitrović.

Pokušaj demonizovanja Sabora i usvojene Deklaracije je propao - Srbija je bila i ostaje ključni oslonac Republici Srpskoj, kaže Milan Zečević, član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS.

- Republika Srbija je garant snage i daljeg opstanka Republike Srpske i to je nešto čega se mi moramo držati. Mi možemo biti samostalni, mi živimo, bavimo se društveno-ekonomskim, političkim radom u sklopu svih propisanih pravila Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali Srbija je prvi potpisnik ovog sporazuma i to je nezaobilazna činjenica. Srbija je garant svega onoga što Republika Srpska danas predstavlja - ističe Zečević.

Za predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajka Kuzmanovića Deklaracija je program rada i razvoja Republike. Predstavlja i nepobitne činjenice koje će onemogućiti da se neistinama piše istorija.

- Deklaracija ne vrijeđa i ne ide na štetu bilo koga i bilo kog naroda ili države, već samo mirno okuplja Srbe, ma gdje oni bili - naglašava Kuzmanović.

Svesrpski sabor otvorio je i novu eru jače saradnje vlada Srpske i Srbije. Potvrđuju to i brojni potpisani memorandumi. U resoru privrede, u fokusu su dva projekta - industrijska zona u Srpskoj i uspostavljanje javno-privatnog partnerstva po uzoru na Srbiju. Pomoć stiže i u oblasti zakonodavstva.

- I zakoni i podzakonski akti i kompletna regulativa biće nam na usluzi, tako da zakone koje trenutno radimo, u Ministarstvu, moći ćemo sagledati iz jednog drugog ugla, iz ugla Srbije - navodi Mitrović.

Ojačane su i postojeće veze lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i Srbiji. Srbac sa Ljubovijom bratske odnose ima već pet decenija. Srbija je uložila više od 1,2 miliona KM u projekte u Srpcu.

- Istakao bih kao najveći iznos od 850.000 KM koje je Vlada Srbije dodijelila našoj opštini za prvu fazu izgradnje objekta dječijeg vrtića, koji je u završnoj fazi - kaže načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević.

Višegrad ima pet gradova pobratima preko Drine. Dobra saradnja sa svima njima ne izostaje.

- Potpisan je sporazum sa Lazarevcem, u oblasti sporta i kulture. Naše folklorno društvo i KK Varda su potpisali sporazume o saradnji. Svake godine održavamo i njegujemo odnose sa našim bratskim opštinama iz Srbije - navodi načelnik Višegrada Mladen Đurević.

Načelnici Srpca i Višegrada saglasni su da je Sabor ispunio očekivanja, a usvojena Deklaracija promoviše mir i dobrosusjedske odnose.