latinica  ћирилица
15/06/2024 |  20:00 | Autor: SRNA

U Bukovcu održan 24. Zavičajni zbor - kosidba

Na Selištu u Bukovcu kod Novog Sada održan je 24. Zavičajni zbor – kosidba kojim krajiška udruženja s ponosom čuvaju tradiciju starog kraja.
Bukovac - Foto: SRNA
BukovacFoto: SRNA

Organizatori su Zavičajno udruženje Manjača iz Bukovca i Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, a učesnici su imali priliku da se okušaju u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, navlačenju konopca, varizanje, klisanje i krmanje, a najviše pažnje privuklo je takmičenje kosaca.

Manifestaciju je otvorila ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski, koja je istakla da ovo ministarstvo podržava vrijednosti koje čuvaju veliku porodičnu zajednicu srpskog naroda, jer su Srbi, ma gdje da se nalaze, jedna velika porodica.

Ona je napomenula da ljudi na ovakvim skupovima saboruju i složno čuvaju tradiciju i kulturu, sjećanje na zavičaj.

Stamenkovski je naglasila da je resor koji vodi, odmah nakon Svesrpskog sabora, slijedio uputstva iz usvojene Deklaracije i krenuo u njihovo sprovođenje.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da na ovom prostoru, prije svega u Bukovcu, ima više od 5.000 Srba sa Manjače, koji daju puni doprinos i razvoju Srbije.

- Mi od početka podržavamo ovu manifestaciju, jer ona daje poseban doprinos očuvanju naše kulture, tradicije, običaja, svega onoga što nam je važno da sačuvamo svoj identitet i našu posebnost - naveo je Cicović.

On je dodao da Udruženje Manjača i Savez krajiških udruženja na pravi način rade na očuvanju kulture, tradicije, običaja.

Činjenica da se manifestacija održava 24. put, kaže Cicović, dovoljno govori o njenom značaju.

Poručio je da će Predstavništvo Srpske nastaviti sa podrškom ovom skupu i nastojati da motiviše i druga zavičajna udruženja da se angažuju na očuvanju srpske kulture, tradicije, jezika, pisma.

Prema njegovim riječima, to je posebno važno u trenutku kada su srpski narod, Srbija, Republika Srpska izloženi velikim pritiscima i iskušenjima.

- Izuzetno je važno da budemo jedinstveni i sabrani i samo tako moći ćemo da se suprostavimo svim iskušenjima i da damo puni doprinos našem opstanku na ovom prostoru - rekao je Cicović.