latinica  ћирилица
15/06/2024 |  20:36 ⇒ 21:44 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježavanje dva vijeka od rođenja Branka Radičevića

Povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića u Banjaluci je večeras organizovan program "Ao, Danče, ala si mi beo", prvi kojim se ove godine u Republici Srpskoj obilježava veliki jubilej velikana srpske poezije.
Banski dvor - Foto: RTRS
Banski dvorFoto: RTRS

U Kulturnom centru Banski dvor održano je književno veče.

Predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić održao je besjedu, a nastupili su i laureati Brankovoga kola iz Republike Srpske.

- Branko Radičević je imao kontekst vezan za činjenicu da je u to vreme slovensko-srpski jezik bio u književnoj upotrebi i da je imao Vuka Karadžića i Đuru Daničića u jednoj priči koja je sprecifična i delikatna, gdje se mogla dogoditi ta intervencija - rekao je Grujičić, dodajući da se takva intervencija dogodila zato što se radi o bogodarovitom pjesniku koji je na srpskom jeziku "propjevao na način kako niko do tada nije pjevao – na čistom narodnom jeziku".

Branko Radičević rođen je prije 200 godina u Brodu na Savi kao Aleksije Radičević. Nakon školovanja u Zemunu, Sremskim Karlovcima i Temišvaru, preveo je svoje ime sa grčkog na srpski i kao Branko Radičević objavio prvu knjigu pjesama 1847. godine u Beču.