latinica  ћирилица
15/06/2024 |  21:49 ⇒ 21:49 | Autor: SRNA

Petković: Iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom u Leposaviću

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je "iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom" u Leposaviću još jedna potvrda da je cilj operacije Prištine na sjeveru Kosova teror da bi se Srbi primorali da napuste ognjišta.
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ)

Nakon što su dva srpska maloljetnika privedena u Leposaviću uz upotrebu sile i suzavca, Petković je istakao da ovaj strašni događaj nije incident već predominantna politika i svakodnevna matrica policijskog postupanje na sjeveru Kosova.

- Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja - istakao je Petković.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je potezanje dugih cijevi i upotreba suzavca protiv djece Kurtijeva poruka "mira i demokratije".

- Krajnje je vrijema da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gdje je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrijednost prerasla u sopstvenu suprotnost - ističe Petković.

Petković je naglasio da Beograd još jednom najozbiljnije i sa velikom zabrinutošću apeluje da odgovorni činioci u međunarodnoj zajednici spriječe Kurtija u kampanji mržnje i nasilja protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer su bez toga stabilnost i mir na zapadnom Balkanu na ivici provalije.

Dva srpska maloljetnika iz Leposavića privedena su zbog pjevanja na jednom rođendanu, a takozvana kosovska policija ih je, kako su potvrdili, prskala suzavcem i primjenjivala silu.