latinica  ћирилица
16/06/2024 |  09:07 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Egić: Žalosno je što opozicija prihvata priču o ukidanju Dana Republike; Starović: Srbija uvijek uz Srpsku (VIDEO)

Žalosno je to što su ljudi iz opozicionih partija u Republici Srpskoj prihvatili priču o ukidanju Dana Republike koja je zlonamjerno plasirana, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Danijel Egić i Nemanja Starović gosti Јutarnjeg programa - Foto: RTRS
Danijel Egić i Nemanja Starović gosti Јutarnjeg programaFoto: RTRS

Egić je napomenuo da nikada nije rečeno da će Dan Republike biti ukinut.

- Slavićemo Dan državnosti sa Srbijom, ali 9. januar je dan kada je nastala Srpska – poručio je Egić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović je naglasio da "Јasenovac jeste najveće stratište srpskog naroda, ali ni u kom slučaju nije jedino mjesto stradanja".

- Ne smijemo zaboraviti Hercegovačke jame, Јadovno, Pag, Srem. Prosto, po meni vrijeđa i dostojanstvo našeg naroda i zdrav razum kada se pokušava praviti jednakost zločina u Srebrenici sa stradanjem našeg naroda u Drugom svjetskom ratu. Rezolucija o Srebrenici predstavlja političku diplomatsku klopku postavljenu pred Srpsku i Srbiju – poručio je Starović.

Starović je istakao da inicijatori nisu očekivali da će Srbi prihvatiti tu borbu.

- Iako je ta rezolucija usvojena, legitimet je iscrpljen rezultatima glasanja. Izjave koje sad slušamo od ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elemdina Konakovića i ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Helez su najbolji dokaz za bezgranično licemjerje kojem smo bili izloženi. Sad vidimo da je osnovni cilj uništenje i gaženje Srpske što ne možemo i nećemo dozvoliti. Srbija će uvijek i pod svaku cijenu stajati uz Srpsku – istakao je Starović.

Egić je izrazio zahvalnost cjelokupnom djelovanju Vlade Srbije na pomoći povodom obaranja te rezolucije.

- Uspjeli smo u tome. Svi su vidjeli da ima zemalja koje razmišljaju svojim mozgom – poručio je Egić.

Komentarišući nedavno održan Svesrpski sabor u Beogradu Starović je naglasio da to govori o snažnim vezama Srpske i Srbije.

- Naš sabor i dalje traje, to nije nešto što je bila aktivnost jednog dana. to govori o snažnim vezama. mnogot oga imamo da radimo zajedno. Naša ideja je da sprovodimo što više aktivnosti. Sabor nije usmjeren protiv bilo koga drugog već je nešto što predstavlja legitiman izraz evropskih vrijednosti - rekao je Starović.

Upozorio je na to da zabrinjavaju izrazi i djelovanja pojedinih političkih faktora kako u Sarajevu, tako i u regionu.

- Istina je samo jedna, a sadrži se u slovu Deklaracije. Nema ništa što je upereno protiv bilo koga drugog. Mnogi su samo čekali povod da se obruše na srpski narod. Nedavno smo imali i bošnjački sabor u Sarajevu. Tad niste mogli čuti nijedan zlurad komentar iz zvaničnog Beograda. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pozdravio tu aktivnost, rekao je da je dobro da se okupljaju i pričaju o različitim temama. I sad vidite koja je tu razlika u političkom pristupu – naveo je Starović.

Egić je naglasio da su "sve tačke Deklaracije u duhu mira".

- Ovdje se stranci ponašaju na nekolonijalan način, po principu "zavadi, pa vladaj". Sad kad mi želimo i imamo napokon uslove da se ujedinimo i da imamo zajedničko mišljenje i nastup, da kažemo da smo jedan narod, oni to ne dozvoljavaju jer žele da imaju ljude sa kojima mogu manipulisati. Velike sile žele ovaj prostor da drže nestabilnim – rekao je Egić.