latinica  ћирилица
16/06/2024 |  09:26 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

U manastiru Miloševac veliko narodno-liturgijsko sabranje (FOTO/VIDEO)

U Manastiru Miloševac kod Prijedora održano je prvo crkveno narodno-liturgijsko sabranje. Organizovano je povodom slave zimskog manastirskog Hrama Vaznesenja Gospodnjeg.
U manastiru Miloševac veliko narodno-liturgijsko sabranje - Foto: RTRS
U manastiru Miloševac veliko narodno-liturgijsko sabranjeFoto: RTRS

Svetu liturgiju služili su episkop banjalučki Јefrem i episkop marčanski Sava sa monasima i sveštenstvom.

Prvo sabranje u manastiru Miloševac okupilo je više od hiljadu vjernika iz svih krajeva Eparhije banjalučke. Došli su u potragu za duhovnim mirom i ispunjenjem.

Episkop Јefrem je zahvalio vjernicima što su se ponovo okupili u manastiru.

- Naš manastir bio je uništen do tog stepena da je preko temelja orano, sijano. Ostalo je jedino ime, toponim ovoga lokaliteta, mjesnog groblja i šire crkvina. Danas je narod zove crkvina, dakle postojala je crkva, postojao je manastir - rekao je vladika Јefrem.

Episkop marčanski Sava rekao je da je ovo prvo sabranje u manastiru povodom slave zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji punih osam mjeseci redovno bogosluži.

Vladika Sava rekao je da je život u manastiru obnovljen nakon više vijekova.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je prisustvovala saborovanju, rekla je da je Crkva jedina institucija koja najbolje okuplja Srbe i da je veoma važno da su jedinstveni u trenucima napada na Srpsku i srpski narod.

- Veoma je važno da se svi okupimo i budemo jedinstveni zbog svega ovog što sada proživljavamo - rekla je Vidovićeva.

Podsjećamo, obnova manastira Miloševac u naselju Čirkin Polje počela je u avgustu 2018. godine.

U manastiru Miloševac veliko narodno-liturgijsko sabranje (Foto: RTRS)

Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Јefrem osveštao je temelje, a prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u ovom manastiru služio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine.

U oktobru prošle godine osvećen je zimski hram posvećen Vaznesenju Gospodnjem u konaku manastira, te obnovljen monaški život.