latinica  ћирилица
16/06/2024 |  10:35 ⇒ 11:04 | Autor: SRNA

Pupovac: Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uče na greškama Srba iz Hrvatske

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da uče iz grešaka Srba u Hrvatskoj kojim je kroz Zajedničko vijeće opština omogućena samouprava, ali je u praksi svedena na nivo nevladine organizacije, bez definisanog finansiranja.
Milorad Pupovac - Foto: RTRS
Milorad PupovacFoto: RTRS

Pupovac je naveo da u Hrvatskoj imaju manjinske samouprave, čiji status nije adekvatno regulisan u hrvatskom poretku.

- To znači da Zajedničko vijeće opština, iako samouprava, prije svega ima formalni status nevladine organizacije, dok se nijednim međunarodnim ugovorom ne regulišu statusi nevladinih organizacija - rekao je Pupovac za Kosovo onlajn.

On je ukazao da to treba biti pouka srpskom narodu na Kosovu i Metohiji kada se razmatra status Zajednice srpskih opština.

Ukoliko se taj status unaprijed definiše, Pupovac smatra da sasvim sigurno ne bi trebalo niti smio da ima status nevladine organizacije, a morali bi i da se definišu uslovi finasiranja.

- U našem slučaju uslovi finansiranja zavise od političkih okolnosti - rekao je Pupovac.

Pupovac je uvjeren da za Srbe na Kosovu i Metohiji treba tražiti treće riješenje, navodeći da nije realno očekivati da dobiju status nalik onom koji ima Republika Srpska u BiH.

On je objasnio da je Srbima u Hrvatskoj, osim kroz Zajedničko vijeće opština koje djeluje na prostoru Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, omogućeno organizovanje i kroz Srpsko nacionalno vijeće.