latinica  ћирилица
16/06/2024 |  12:24 ⇒ 12:25 | Autor: SRNA

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na Sverpskom saboru još više intezivirati postojeću veoma dobru privrednu saradnju Srpske i Srbije koja će biti daleko veća, te pokazati njihovu međusobnu posvećenost.
Pero Ćorić - Foto: RTRS
Pero ĆorićFoto: RTRS

Ćorić je za Srnu naveo da se očekuju veliki projekti iz oblasti elektroprivrede, odnosno gradnje hidrocentrala gdje još ima određenih kočnica sa nivoa BiH, smatrajući da će se prepoznati značaj tih objekata za čitavu BiH, a ne samo za Srpsku.

Tu su, dodao je, i infrastrukturni projekti koji će biti u funkciji dobiti za kompletno stanovništvo.

- Na Svesrpskom saboru otvorene su i nove teme kao što su one iz oblasti inveasticija, infrastrukture i obrazovanja koje je u funkciji razvoja privrede u cjelini, kao i saradnja institucija - naveo je Ćorić.

On je naglasio da je Privredna komora Srpske u prethodnom periodu puno koristila iskustva Privredne komore Srbije, ističući dobru saradnju sa njom, ali i sa vojvođanskom i regionalnim komora.

Ćorić je ukazao na iskustava u donošenju novih zakonskih rješenja koji se uskalđuju sa evropskim propisima, poput onih koji se očekuju u privredi, prije svega oporezivanje emisija ugljendioksida što u BiH slijedi od 1. januara 2026. godine.

On je podsjetio da je Srbija prvi spoljnotrgovinski partner Srpske, navodeći podatke po kojima je u prošloj godini ukupni međusobni saldo robne razmjene bio oko dvije milijarde KM, pri čemu Srpska daleko više uvozi iz Srbije nego što na to tržište izvozi.

Ćorić je precizirao da je u Srbiju iz Srpske najviše izvezeno električne energije, a s druge strane je najviše uvezeno robe iz oblasti poljoprivrede.

- To pokazuje da su to dvije strateške grane koje su najznačajnije - zaključio je Ćorić.