latinica  ћирилица
16/06/2024 |  12:55 ⇒ 17:03 | Autor: TANЈUG

Petković: Tzv. kosovska policija upala u srpske škole u Leposaviću i fotografisala

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je tzv. kosovska policija bez ikakvog naloga i objašnjenja juče upala u dvije srpske škole u Leposaviću i nedozvoljeno fotografisala školske prostorije.
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Petar Petković (FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- U srpskim institucijama koje su osnov formiranja ZSO, tzv. kosovska policija nema šta da traži! - naveo je Petković na društvenoj mreži Iks.

On je istakao da se upadom u škole u Leposaviću premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo obračunava sa srpskom djecom, ukazujući još jedanput i na privođenje dvojice srpskih maloljetnika u Leposaviću uz upotrebu sile i suzavca.

- Laži tzv. kosovske policije ni pas sa maslom ne bi pojeo! Kažu da se suzavac slučajno aktivirao, a maltretiranje i privođenje djece u prisustvu dugih cijevi nazivaju "demokratskom procedurom"! Suzavcem na srpsku djecu jer su pjevala srpske pjesme - to je pravo lice Kurtijevog terora! - navodi danas Petković.

Petković je ranije izjavio da je "iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom" u Leposaviću još jedna potvrda da operacije Prištine na sjeveru Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan - teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta.

- Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja - rekao je Petković povodom privođenja dvojice srpskih maloljetnika u Leposaviću uz upotrebu sile i suzavca.

Prema Petkovićevim riječima, ovaj strašni događaj u Leposaviću nije incident, već predominantna politika i nije prekomjerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanja na sjeveru Kosova i Metohije.

Petković je istakao da je potezanje dugih cijevi i upotreba suzavca protiv djece Kurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama, saopštila je Kancelarija za KiM.

- Krajnje je vrijeme da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gdje je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrijednost prerasla u sopstvenu suprotnost - ukazao je Petković.

Dodao je da Beograd još jednom najozbiljnije i sa velikom zabrinutošću apeluje na odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici da spriječe Kurtija u kampanji mržnje i nasilja protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana na ivici provalije.