latinica  ћирилица
16/06/2024 |  13:43 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Tomić: Bilo je teško, ali se očekivanja muslimanskih snaga nisu ostvarila

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, koji je bio i jedan od učesnika u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, izjavio je da je tih dana bilo teško, ali časno braniti svoje, a da se očekivanja muslimanskih snaga nisu se ostvarila.
Boško Tomić - Foto: RTRS
Boško TomićFoto: RTRS

Na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije Tomić je istakao da je namjera neprijateljskih snaga 1994. i 1995. godine bila da na Nišićkoj visoravni, gdje su bile jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa, probiju liniju srpske odbrane da bi stavili u okruženje Hadžiće, Ilijaš, Ilidžu i ostala mjesta.

Prema njegovim riječima, ovo su teški trenuci i sjećanje na godine kada je završnim operacijama neprijateljskih snaga bio cilj da se deblokira Sarajevo.

Tomić je istakao da su to bile žestoke borbe koje su trajale skoro mjesec dana, a očekivanja muslimanskih snaga da će srpski narod početi da bježi sa ovih prostora nije se ostvarilo, već su borci ostali na linijama ne izgubivši ni metar zemlje.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman je podsjetio da je na području Sarajevsko-romanijske regije i prevashodno u gradu Istočno Sarajevo bilo 4.211 poginulih boraca i 2.967 poginulih civila i nekoliko hiljada ranjenih i nestalih.

- "Novi Zejtinlik" je mjesto gdje bi najradije ćutali, da odamo pijetet svim poginulim borcima - istakao je Koroman.

On je napomenuo da su Srbi nakon potpisivanja sporazuma o miru, strahujući za živote morali da napuste odbranjene teritorije u strukturi Srpskog Sarajeva, jer nije bilo mjesta ne samo za žive nego i za njihove mrtve.

- To je najbolnije stradanje Srba na ovom prostoru kada su mimo svih žrtava, svoje mrtve morali prenijeti na ovakva mjesta, među kojima je najbrojnije po broju sahranjenih "Novi Zejtinlik" - rekao je Koroman.

Na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu danas je služen pomen, a potom su brojne delegacije položile cvijeće nad Centralni krst povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Zatim je služen parastos u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.