latinica  ћирилица
16/06/2024 |  16:32 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Srbi iz Krajine, Hercegovine i Crne Gore tradicijom i okupljanjem čuvaju zavičaj (FOTO)

Srbi iz Krajine, Hercegovine i u manjem procentu iz Crne Gore, prema nekim procjenama, čine natpolovičnu većinu stanovništa u Vojvodini i zato je od ključne važnosti da se okupljaju i čuvaju tradiciju i identite, izjavila je predsjednica Savez krajiških udruženja iz Novog Sada Ranka Srdić Milić.
Novi Sad-kosidba - Foto: SRNA
Novi Sad-kosidbaFoto: SRNA

Milićeva je istakla da je Zavičajni zbor - kosidba, koji je juče na Selištu u Bukovcu kod Novog Sada okupio više hiljada posjetilaca, ubjedljivo najmasovnija zavičajna manifestacija u Vojvodini.

Ova manifestacija pokrenuta je prije 24 godine kako bi djecu naučili igrama koje su igrali njihovi preci, poput krmanja koje je preteča golfa i, kaže Milićeva, zaslužuje da bude kandidovano kao krajiško kulturno nasljeđe u UNESKO.

Ona je naglasila da upravo krmanje, varizanje, klisanje, kao i poznatije discipline bacanje kamena s ramena, skok u dalj, nadvlačenje konopca, mladima šalje poruku kako su i u teškim i oskudnim vremenima Srbi sa Manjače, iz Petrovca, Drvara, Glamoča, snažili svoj duh i opstajali.

Milićeva je posebno ponosna na mladiće koji su juče "ukrstili" svoje kose i pokazali da pradjedovske livade neće zakoroviti.

- Za otkos bolji od drugih bio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, a odmah za njim su Vuk Vučković iz Arilja i Marko Mirić porijeklom iz Dervente - rekla je Milićeva.

Ona je naglasila da je manifestacija domaćinska, a ne komercijalna i što se svako ko je posjeti osjeća kao da je baš kod svoje kuće.

Foto: SRNA

Milićeva je dodala da po uzoru na Zavičajni zbor - kosidbu i druga zavičajna udruženja krajišnika u Vojvodini počinju organizovati slične manifestacije.

Prema njenim riječima, manifestacija je prepoznata i podršku organizaciji daju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, pokrajinske institucije, Fond za izbjegle i raseljene, turističke organizacije Novog Sada i Vojvodine, a u sve je uključena i Srpska pravoslavna crkva.

- Djecu folkloraše koji su nastupili na Zboru smjestili smo u manastiru Velika Remeta kod oca Stefana. Najvažnije je da ovu našu priču zanovljavamo. Da u svemu učestvuju mladi koji se na ovakvim druženjima pronalaze i samopotvrđuju - zaključila je Srdićeva.

Foto: SRNA

Najbolji kosac Mirko Kecman iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca rekao je Srni da je ponosan na još jedno osvojeno prvo mjesto u kosidbi.

Pedesetdvogodišnji Kecman je najtrofejniji kosac na Balkanu, do sada kaže ima više od 50 nagrada za svoje umijeće.