latinica  ћирилица
16/06/2024 |  16:36 ⇒ 17/06/2024 | 08:12 | Autor: RTRS

Bećirović na konferenciji o Ukrajini govorio protiv Srpske i Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović ponovo je govorio protiv Republike Srpske. Ovaj put na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, gdje je optužio Srpsku za podrivanje Dejtona uz pomoć Rusije, dodajući "da proruske snage u BiH ugrožavaju mir".
Denis Bećirović - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Denis BećirovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

- Organi Republika Srpska, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti BiH i regije. Zato, pozivam slobodni svijet da još snažnije pomogne Ukrajini, ali i da spriječi destabilizaciju Zapadnog Balkana - rekao je Bećirović, a saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je istakao da "Evropa i svijet trebaju snažno pokazati da Ukrajina u borbi za slobodu nije sama" i da je "solidarnost sa Ukrajinom danas važnija nego ikada".

Takođe je rekao da će "BiH nastaviti da iskazuje solidarnost prema Ukrajini".

Bećirović je optužio Rusiju za "agresiju na Ukrajinu".

Ponovo je samostalno istupio govoreći o odnosu BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

- BiH se nakon početka ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije i čvrsto iskazala podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. BiH se u međunarodnim organizacijama redovno pridružuje izjavama, inicijativama i odlukama kojima se osuđuje ruska agresija - reka je on.