latinica  ћирилица
16/06/2024 |  19:27 ⇒ 17/06/2024 | 07:30 | Autor: RTRS

Kome smeta srpsko jedinstvo i mir? (VIDEO)

I danas jasni stavovi - Svesrpski sabor potvrda je snažnih veza Srpske i Srbije, otvorio je novi prostor za saradnju i realizaciju značajnih projekata, a sve tačke Deklaracije su u duhu mira.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Zvaničnici Srpske i Srbije su saglasni - najvažnije je da su Srbi poslali jasnu poruku o jedinstvu, a da je u Deklaraciji sadržana jedina istina uprkos netačnim i zlonamjernim interpretacijama i porukama pojedinaca iz Sarajeva, ali i dijela opozicije.

Svesrpski sabor nikome nije prijetnja. Poziv je na saradnju, kompromis i uvažavanje srpskog naroda. Iznjedrio je dobre poruke za budućnost. Ključna je, prema riječima ministra i predsjednika DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića, da srpski narod ima na koga da se osloni - na Srbiju.

- Mi kao narod, moramo da poštujemo odluke najviših institucija, a svakako je to i Sabor, jer su mu prisustvovali svi izabrani i legitimni funkcioneri srpskog naroda koji su, siguran sam, dobro razmislili o svakom slovu koje je stavljeno u te poruke - ističe Čubrilović.

U Deklaraciji je ukupno 49 tačaka i sve su jasno pobrojane. U njoj, prema riječima ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića, nema ni riječi o ukidanju Dana Republike Srpske. Žalosno je, kaže, to što su predstavnici opozicije prihvatili tu priču o ukidanju koja je zlonamjerno plasirana.

- U Deklaraciji jasno piše da ćemo slaviti Dan državnosti sa Srbijom, ali 9. januar je dan kada je nastala Srpska i da će se to takođe slaviti i obilježavati na jedan dostojanstven način - kaže Egić.

Osim osporavanja člana 29 usvojene Deklaracije, od opozicije, proteklih dana bili smo svjedoci i različitim tumačenjima Deklaracije i Svesrpskog sabora od političkog Sarajeva i pojedinih ambasada. Na ona netačna i zlonamjerna, zvaničnici Srbije i Srpske bili su spremni i prije Sabora.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović kaže da je u Deklaraciji sadržana jedina istina, a da su posljednjih dana prisutne licemjerne, netačne i zlonamjerne interpretacije i poruke.

Starović je rekao da je najvažnije da su Srbi poslali jasnu poruku o jedinstvu srpskog naroda sa obje strane rijeke Drine o tome da žele, mogu i hoće da grade zajedničku budućnost čitavog srpskog naroda.

Predsjednik SPS-a Goran Selak kaže da su osporavanja Deklaracije i Sabora od strane pojedinaca nebitna i da je i SPS dao svoj dorpinos i učestvovao na Saboru.

- Bila mi je velika čast, kao mladom čovjeku iz Republike Srpske, da budem prisutan i da uveličam Svesrpski sabor - ističe Selak.

Osporavanju Deklaracije, pa i šikaniranju od izvršne vlasti i medija bliskih bivšem crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, bili su izloženi politički predstavnici Srba u Crnoj Gori i to za manje od 24 časa nakon Sabora na kojem su učestvovali.

- Tu, prije svega ,mislim na gospodina /Andriju/ Mandića, /Milana/ Kneževića i nas druge predstavnike srpskog naroda, ali to nas ne treba naročito da zanima. Mi imamo svoj put, imamo svoj pravac - kaže Vladislav Dajaković, predsjednik Slobodne Crne Gore.

Taj pravac jasno je definisan u Deklaraciji o budućnosti srpskog naroda. U njenoj osnovi su jedinstvo i mir. Kome to može da smeta!?