latinica  ћирилица
16/06/2024 |  19:38 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Odluka Rusije o restrukturisanju duga potvrda finansijskog kredibiliteta Srbije (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je nedavno zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturisanje dugova Srbije prema Rusiji na osnovu niza međuvladinih sporazuma. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da je to dobra vijest i svojevrsna potvrda finansijskog kredibiliteta Srbije.
Beograd (Foto: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr) -
Beograd (Foto: FOTO TANJUG/ BEOINFO/ nr)

Za otplatu od 1. marta 2022. godine do dana potpisivanja protokola, dug Srbije po izvoznim kreditima iznosio je oko 102 miliona dolara i gotovo dva miliona evra, po finansijskom kreditu nešto više od 38 miliona dolara, a po preuzetim obavezama bivše Јugoslavije skoro tri miliona dolara. Protokolima, potpisanim u novembru, formalizovani su sporazumi o otplati duga Srbije Rusiji sa rokom otplate od marta 2022. do marta 2023. godine uz povoljne uslove. Dogovor o restrukturisanju dugova dobar je i za srpsku i za rusku stranu, kažu ekonomski stručnjaci.

- Ta vrsta sporazuma odgovara, prije svega, Srbiji jer tamo je dogovoreno praktično da Srbija plati kad stigne, odnosno kad bude imala novaca, bez ikakvih penala i dodatnih kamata ako isplati u cijelosti. Ne znam da li ćemo to dobiti od EU ili od nekoga drugog - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Srpska strana je u septembru ispunila taj uslov, a plaćanja su vršena u ruskim rubljama.

- To je očigledno posljedica funcionisanja platnog prometa između dvije zemlje i to je sada realnost kako može taj aranžman da se izmiruje - kaže Zoran Grubišić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Potreba za potpisivanjem protokola nastala je zbog problema u vezi sa plaćanjem u dolarima i evrima u okviru servisiranja dugova Srbije, kažu u Moskvi. Zbog toga se prešlo na obračune u rubljama.

- U ovom trenutku je vrlo specifično, zato što Rusija se nalazi pod sankcijama i realno gledano jako je teško obaviti bilo kakvu finansijsku transakciju sa Rusijom zato što su međunarodni kanali plaćanja za Rusku Federaciju zatvoreni - navodi Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike "Novosti".

Za ekonomiste u ovom trenutku plaćanje u rubljama je povoljnije.

- Radi se o dugu koji se vraća u rubljama, što je, po mom mišljenju ,pozitivna stvar iz razloga što stavlja srpski platni bilans u ravnotežu - ističe analitičar Nikola Seneši.

Savić pojašnjava da Srbija ima više trgovinskih viškova i da izvozi dosta proizvoda u Srbiju te da neće biti nikakav problem da plati u rubljama.

- Naprotiv, imaćemo odgovarajuće povoljnosti i olakšice, a za rusku stranu je jako dobro - dodaje Savić.

Sve to ukazuje na potvrdu i jačanje veza Srbije i Rusije, ali i na novu praksu u kojoj ne mora cijeli svijet da zavisi samo od dobre volje Zapada.