latinica  ћирилица
17/06/2024 |  08:39 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Goganović: Umjesto što priziva sukobe, Helezu bolje da se napokon počne baviti svojim poslom

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je ministra odbrane Zukana Heleza da zajedno rade na unapređenju uslova života i rada profesionalnih pripadnika u Oružanim snagama BiH, osnovnih radnih uslova u kasarnama i uniformi, umjesto što konstantno istupa u duhu ratno-huškačke retorike i prijetnji Republici Srpskoj i srpskom narodu.
Aleksandar Goganović - Foto: RTRS
Aleksandar GoganovićFoto: RTRS

- Fotografije kolege Heleza sa automatskom puškom u rukama potvrđuju da on ima veoma loša razmišljanja u svojoj glavi koja nisu samo na štetu Republike Srpske, kako to Helez misli, već i cijele BiH. Poručujem mu da militarizam i prijetnje nisu nikome donijele ništa dobro, pa neće sigurno ni BiH - istakao je Goganović u izjavi.

On je podsjetio da od početka mandata upozorava na štetno djelovanje Heleza po sistem odbrane, ali i stabilnost u BiH.

- BiH je u ozbiljnoj krizi kada ministar odbrane u Savjetu ministara ide tako daleko da otvoreno priziva sukobe i prijeti Srbima, koji je konstitutivan narod, isto kao i Bošnjaci i Hrvati, "Olujama" i protjerivanjem, pokazujući da priželjkuje BiH bez Srba - naglasio je Goganović.

On je rekao da je i Ambasada SAD, mada mlako, ali, ipak, osudila Helezove izjave i navela da podržava BiH sastavljenu od dva entiteta i tri ravnopravna naroda.

- Postdejtonska BiH je mirovni projekat i svaka aktivnost suprotna Dejtonskom sporazumu za Republiku Srpsku nije prihvatljiva, tako da kolega Helez treba da prestane pričati o municiji, haubicama, puškama, dronovima i drugim oružanim sredstvima, i da se napokon počne baviti svojim poslom, da se okrene ljudima koji su u Oružanim snagama, te da razmišlja kako da im omogući bolje uslove za obavljanje svakodnevnih aktivnosti - naveo je Goganović.