latinica  ћирилица
17/06/2024 |  09:49 ⇒ 09:51 | Autor: SRNA

Mađarski pjesnik Ištvan Turci dobitnik nagrade "Branko Radičević"

Prestižna međunarodna književna nagrada "Branko Radičević" pripala je ove godine uglednom mađarskom pjesniku Ištvanu Turciju, odlučio je žiri Brankovog kola.
Ištvan Turci - Foto: SRNA
Ištvan TurciFoto: SRNA

U obrazloženju žirija, u sastavu predsjednik Nenad Grujičić i članovi Ileš Feher, Andrea Beata Bicok i Radmilo Radovanović, navedeno je da ova nagrada odlazi u ruke autora izrazito originalnog rukopisa koji doprinosi osvježavanju poezije na širem planu.

- Poezija Ištvana Turcija poseduje lepezu eklektičkog sabiranja minulog i sadašnjeg, a u isti mah i jezičku platformu nadvremenog i vizionarskog. Posebnu nijansu umetničke vrednosti čine pesme ljubavne provenijencije, koje govore o čistom Turcijevom pesničkom habitusu - konstatovao je žiri.

Nagrada će Turciju biti uručena 16. septembra u Sremskim Karlovcima, na svečanom zatvaranju 53. Brankovog kola u najstarijoj srpskoj Karlovačkoj gimnaziji, najavljeno je iz Brankovog kola.

Mađarski pjesnik Ištvan Turci /67/ objavio je više knjiga poezije, autor je i osam romana, 11 drama i radio-igara, prevodilac i priređivač mnogih izdanja, sastavljač više antologija, a njegova djela prevođena su na više svjetskih jezika.

Turci je dobitnik više priznanja, među kojima su Velika nagrada Varšavskog festivala poezije, Lovorov vijenac Mađarske i Međunarodna nagrada "Otvorena knjiga" Udruženja književnika Republike Srpske.

Turci, koji živi i radi u Budmipešti, osnivač je i glavni urednik literarnog časopisa "Parnasuš", generalni sekretar PEN kluba Mađarske, predsjednik odjeljenja pjesnika Saveza pisaca Mađarske, treći potpredsjednik Svjetskog kongresa pjesnika i redovni član Evropske akademije poezije.