latinica  ћирилица
17/06/2024 |  10:18 | Autor: SRNA

Јovanović: Licemjerstvo Zapada ojačalo i ujedinilo srpski narod

Bivši ministar inostranih poslova SR Јugoslavije Živadin Јovanović ocijenio je da je srpski narod samo ojačalo i ujedinilo licemjerstvo Zapada koji je onemogućio da u Savjetu bezbjednosti UN početkom godine bude raspravljano o agresiji NATO-a na SRЈ, a istovremeno je u potaji učinio sve da pripremi teren da Generalna skupština UN usvoji antisrpsku rezoluciju o Srebrenici.
Živadin Јovanović - Foto: SRNA
Živadin ЈovanovićFoto: SRNA

- Ta kampanja Zapada protiv srpskog političkog faktora samo je ubrzala i ulila veću odlučnost Srbiji, Republici Srpskoj i njihovim rukovodstvima da održe inicijalni, prvi Svesrpski sabor i usvoje deklaraciju koja ima istorijski značaj - rekao je Јovanović Srni.

On je podsjetio da je odbijanje da se u Savjetu bezbjednosti UN, na zahtjev Rusije, u martu raspravlja o agresiji NATO-a na SR Јugoslaviju, između ostalog obrazloženo riječima "da to nije tijelo koje se bavi istorijom nego aktuelnom politikom i da ne bi trebalo podsjećati na prošlost nego gledati u sadašnjost i budućnost".

- Mislim da je jedan takav događaj bio dovoljan da upozori Srbiju, Republiku Srpsku i cijeli srpski narod, pa i svijet, a posebno Rusiju kao najveću slovensku zemlju da Zapad pokušava da svoju ekspanzionističku politiku opravda i da za zločine koje čini po Evropi i svijetu optuži upravo žrtve te politike, agresije, intervencionizma i ekspanzije - rekao je Јovanović.

On je ukazao na to da se iza leđa Srbiji i cijeloj svjetskoj javnosti pripremao nekakav nacrt rezolucije o Srebrenici praktično u isto vrijeme dok su tekli napori da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti o agresiji NATO-a koja bi imala dubok značaj za mir, bezbjednost, političko rješenje svih problema, za poštovanje međunarodnog prava i povelje UN i koja bi u krajnjoj liniji reafirmisla značaj Savjeta bezbjednosti i njegove odluke, uključujući i značaj Rezolucije 1244.

- Posebno su to krili od srpske diplomatije, srpske Vlade sa kojom su sve vrijeme vodili intenzivan dijalog o nizu drugih pitanja uključujući i dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom - napomenuo je Јovanović.

On je rekao da, međutim, nije ispalo onako kako je Zapad zamislio i da je sjednica Generalne skupštine UN više puta odgađana.

- Oni su i ranije pokušavali da ta sjednica bude održana u Savjetu bezbjednosti. Sjetimo se inicijative Velike Britanije da Savjet bezbjednosti usvoji rezoluciju o Srebrenici i da obaveže pravno obavezujućom odlukom druge da poštuju događaj u Srebrenici kao genocidan - podsjetio je Јovanović.

On je naveo da je sjednica odgađana jer su najmoćniji smatrali da će to ići lako, ali su tada osjetili mobilizaciju srpske diplomatije i srpskih prijatelja širom sveta.

- Išli su u lov na medveda, a ulovili su zeca. Njihova moćna diplomatija i ucenjivački kapacitet koji su obilno koristili, naročito prema zemljama globalnog juga, pokazali su nemoć i dekadenciju i u cijeloj toj aktivnosti Zapada oni su postigli sasvim suprotne rezultate - smatra Јovanović.

Prema njegovim riječima, umjesto da dobiju najširu podršku i demonstriraju disciplinu i ucjenjivački kapacitet, pokazalo se da većina zemalja u svijetu više nije u strahu i da Zapadu više ne djeluju nikakva obećanja niti prijetnje.

- To je bio debakl Zapada. Umjesto da ojača njegova globalne pozicije, ta ofanziva predstavlja srozavanje prestiža, uticaja i bilo kakvog poštovanja Zapada širom svijeta - rekao je Јovanović.

VIŠE OD 100 ZEMALjA NIЈE POKLEKLO

On je naglasio da je činjenica da više od 100 zemalja nije pokleklo pred ucjenama i prijetnjama pokazatelj globalnih promjena ka multipolarizaciji svjetskih odnosa koji idu u prilog promjenama globalnih odnosa, inkluzivnom svjetskom poretku sa akcentom na ravnopravnosti i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, i u prilog principu neintervencionizma, a protiv upotrebe sile, pritisaka i ucjena.

- Na kraju, iako su krenuli sa usvajanjem dokumenta Savjeta bezbjednosti koji ima pravnu obavezujuću snagu u svjetskim odnosima, završili su jednim papirom, tekstom koji je rezolucija Generalne skupštine, odnosno neobavezujući dokument koji ima savjetodavni karakter. Pokazalo se da takva politika pritisaka, tendencionizma i laži nema perspektivu, a kampanja Zapada samo je ojačala Srbe, što smo nedavno svjedočili na Svesrpskom saboru - rekao je Јovanović.