latinica  ћирилица
17/06/2024 |  10:37 ⇒ 10:37 | Autor: SRNA

Brnabić: Direktne strane investicije već premašile dvije milijarde evra

Priliv direktnih stranih investicija u Srbiju od početka godine do 10. juna iznosio je više od dvije milijarde evra, što je za 9,6 odsto više nego u istom periodu lani kada je zabilježen rekordan priliv, rekla je danas predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Imali smo rekordnu 2023, a sada ponovo imamo. Nadam se da će se ovako nastaviti i do kraja godine - rekla je Brnabićeva, navodeći da je ove podatke dobila od guvernera Narodne banke Srbije Јorgovanke Tabaković.

Kada je riječ o velikoj debati u Skupštini Srbije, koju je najavila u vezi sa projektom eksploatacije litijuma "Јadar", ona je izrazila očekivanje da će svi parlamentarci po prvi put ozbiljno i odgovorno pristupe toj temi.

Brnabićeva je podsjetila da je rudarska korporacija "Rio Tinto" objavila studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu, ističući da su to ozbiljni dokumenti koje su radili neki od najeminentnijih srpskih profesora i stručnjaka, kao i onih iz inostranstva, te da o tome mora da se razgovara.

- To je ogroman potencijal. Da li ćemo ga koristiti ili ne ostaje da procijenimo na osnovu ozbiljnih i odgovornih razgovora. Treba da pokušamo da sve naše šanse iskoristimo za još bogatiju Srbiju i ne možemo da se odreknemo nijednog potencijala za naš dodatni, brži rast i razvoj - rekla je Brnabićeva za televiziju "Hepi".