latinica  ћирилица
17/06/2024 |  10:54 ⇒ 14:14 | Autor: sputniknews.com

Stoltenberg: NATO razmatra stavljanje nuklearnog arsenala u stanje borbene gotovosti

Zemlje NATO-a razmatraju mogućnost dovođenja nuklearnih bojevih glava Alijanse u stanje borbene gotovosti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg za britanski list Telegraf.
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

- Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude u pripravnosti, ali moramo da se konsultujemo o tim pitanjima. Upravo to i radimo - rekao je on.

Stoltenberg je objasnio da NATO mora da demonstrira svoj nuklearni arsenal svijetu kako bi poslao direktan signal neprijateljima Sjevernoatlantskog saveza.

S tim u vezi, šef NATO-a je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim riječima, do početka 2030-ih godina dostići hiljadu bojevih glava.

- A to znači da će se NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno susresti sa nečim sa čime se ranije nije suočavao, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem – Kina i Rusija. I, naravno, to povlači posljedice - napomenuo je Stoltenberg.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. On je upozorio da ne treba olako shvatati pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje.