latinica  ћирилица
17/06/2024 |  12:51 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Košarac: Bećirović - osvjedočeni srbomrzac i provincijski populista

Istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na konferenciji u Švajcarskoj otklonio je i najmanju sumnju da je Denis Bećirović osvjedočeni srbomrzac, falsifikator i provincijski populista, istakao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

- Prosto je nevjerovatno kako je uspio izreći toliko neistina i nebuloza za tako kratko vrijeme! Naravno, po ustaljnenoj matrici, optužio je Srpsku i njeno rukovodstvo za podrivanje Dejtona uz pomoć Rusije, uz poruku da proruske snage u BiH ugrožavaju mir. Nisam stručnjak za Bećirovićev mentalni sklop, ali je evdentno da u njegovoj glavi egzistira paralelni univerzum netaknut realnošću i činjeničnim stanjem - istakao je Košarac.

Košarac navodi, da činjenice kažu da Bećirović, po ko zna koji put, vršlja po svijetu i pokušava da u ime BiH iznosi lične političke stavove i opservacije, kršeći Ustav i zakone zemlje u koju se kune.

- Činjenice kažu da Bećirovićevo diplomatsko soliranje nema podršku i saglasnost Predsjedništva BiH, kao jedinog ustavno nadležnog organa za kreiranje i vođenje spoljne politike. Činjenice kažu da Bećirovićevi jednostrani i unilateralni istupi predstavljaju ozbiljan problem za BiH, jer ova zemlja može opstati i funkcionisati isključivo kao dejtonska, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz striktno poštovanje ustavnih nadležnosti.

Svako djelovanje izvan okvira Ustava i Dejtona, direktna je prijetnja BiH, miru i stabilnosti, dodaje Košarac.

- Činjenica je da BiH nema zvanična stav o situaciji u Ukrajini, jer o tome Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku. Sve što je o tom sukobu izrekao Bećirović, isključivo je njegov lični stav, a ne zvaničan i usaglašen stav BiH. Činjenica je, kao što sam to ranije rekao, da svaki put kada Bećirović progovori u ime BiH, BiH je sve manje. O tome treba da vodi računa - dodaje Košarac na društvenoj mreži "Instagram".