latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:07 ⇒ 16:13 | Autor: RTRS

Đurđević Stamenkovski: Srpsku niko ne može da podijeli (VIDEO)

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski najoštrije je osudila izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza za koju je rekla da je anticivilizacijska i antidemokratska i koja najbolje pokazuje da je Svesrpski sabor uznemirio sve one koji žele sukobe i podjele u Srpskoj, BiH i na Balkanu.
Milica Đurdević Stamenkovski - Foto: RTRS
Milica Đurdević StamenkovskiFoto: RTRS

Nedopustivo je da u 21. vijeku neko neprimjereno i bahato Srbima u Republici Srpskoj neko prijeti progonom po uzoru na veliku tragediju koju su preživjeli krajiški Srbi, rekla je Đurđević Stamenkovski u Banjaluci nakon stastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

- Republiku Srpsku su željeli da svedu na nivo toponima. Pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime koristeći skraćenicu RS. Nazivali su je manjim entitetom BiH, a sada ni to više nije dovoljno nego pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtonskog sporazuma, najavljuju da bi Republiku Srpsku podijelili na dva bosanska kantona, istočni i sjeverni - naglasila je Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla da "Republiku Srpsku niko ne može da podijeli, potlači i podčini, i ona nije ničija sluškinja.

- Srpska je tekovina borbe našeg naroda da na ovim prostorima bude svoj na svome. Ta borba nije trajala pet godina već pet vijekova. Zato je važno da svi razumijemo da Srpska danas kada se nalazi na velikim udarima i kada je njeno rukovodstvo izloženo pristiscima, ima bezrezervnu podršku i zvaničnu podršku Srbije koja je izražena Deklaracijom i konstatovana i usvojena na Svesrpskom saboru - zaključila je ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije.