latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:08 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Priznanje za koprodukciju iz Srpske: Nagrada publike za "Hurikan"

Na Međunarodnom festivalu animacije u Ansiju, uspješno je započeo festivalski život kratki animirani film "Hurikan", osvojivšu nagradu publike.
Audio-vizuelni centar Republike Srpske - Foto: RTRS
Audio-vizuelni centar Republike SrpskeFoto: RTRS

Ostvarenje "Hurikan", profesionalni je debi animatora i režisera Јan Saska, selektovan među 3.227 filmova iz 108 zemalja. U pitanju je kratki film, koju su producirali Kamila Dohnalova, Martin Vandas, Entoni Lajtut, Ivan, Јuraj Krasnohorsky i Mladen Đukić, ispred "AEON" produkcije iz Banjaluke.

- Sama priča prati vepra Hurikana koji žuri da spasi svoj omiljeni štand s pivom od zatvaranja donoseći novo bure kako bi impresionirao šankerku u koju se zaljubio. U divljem praškom okrugu suočava se s pljačkašima, policajcima i vlastitom žeđu, glasi sinopsis. Saska je češki redatelj animacije i autor stripova. Nakon premijere u Kanu 2016. godine, njegov diplomski film "Happy End" , crna komedija o smrti, prikazan je na brojnim filmskim festivalima širom svijeta, dobio je više od dvadeset pet nagrada i ušao u uži izbor za "Oskara 2017". Projekat "Hurikan" je kratka komedija zasnovana na Јanovom originalnom istoimenom stripu, koji je počeo raditi 2012 godine, a scenario za film su napisali Saska i Vaclav Hašek ali po njegovim riječima nije klasična adaptacija - rekao je Saska.

Dodaje, da je film baziran na stripu, ali nije adaptacija.

- Strukturno je bliži prvom tomu, dok je atmosfera sličnija onoj iz drugog toma. Јedan od mojih prijatelja pozvao me je na dvonedeljnu radionicu pisanja scenarija u Litomišlu gde smo morali da smislimo priču i predstavimo je u jednoj ili dvije rečenice na način koji će zainteresovati slušaoce, za razliku od soba američkih pisaca, , gdje je struktura svake priče sastavljena od petnaest takozvanih "otkucaja" ili tačaka zapleta. Budući da je radionica osmišljena da primijeni ovaj princip, odlučili smo koristiti ovu metodu i vidjeti gdje će nas to odvesti. I pomoglo je. Na kraju smo uspjeli smisliti priču u kojoj se glavni protagonista, čovjek sa svinjskom glavom, zaljubi u djevojku iz šanka i mora za nju nabaviti bure piva - rekao je Saska.

Glasove su dali glumci Јohana Matuhškova i Patrik Velek. Film traje 13 minuta i u pitanju je crno-bijela 2D animacija, rađena pod nazorom Mareka Pokornija.

Audio-vizuelni centar Republike Srpske podržao je ovaj film na konkursu za sufinansiranje filmova manjinskih koprodukcija.