latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:10 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Čabrić-Đurđević Stamenkovski: Počinje realizacija dogovorenih projekata (VIDEO)

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić izjavila je da današnji sastanak u Banjaluci sa ministrom za brigu o porodici i demografiju Srbije Milicom Đurđević Stamenkovski predstavlja nastavak tema integrisanih u Memorandum potpisan uoči Svesrpskog sabora u Beogradu, kao i da su dogovorene konkretne aktivnosti, koje počinju već sutra.
Čabrić i Đurđević Stamenkovski - Foto: SRNA
Čabrić i Đurđević StamenkovskiFoto: SRNA

- Danas smo dogovorili konkretne aktivnosti sa kojima Ministarstvo kreće već od sutra. Biće javni poziv, lokalne zajednice će imati priliku da kandiduju svoje projekte - rekla je Čabrićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Đurđević Stamenkovski.

Ona je navela da se ide sa konkretnom realizacijom, da bi do kraja kalendarske godine bili završeni projekti koje finansira Vlada Srbije u dogovoru sa resornim ministarstvom u Srpskoj.

Stamenkovski je konstatovala da je Svesrpski sabor otvorio novo poglavlje saradnje Srbije i Srpske.

Ona je podsjetila da se potpisani memorandum dva ministarstva odnosi na saradnju u oblasti populacione politike, demografije, te međugeneracijske saradnje.

- Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredijelilo je 10 miliona dinara /oko 85.500 evra/ za ovu budžetsku godinu što će biti upućeno lokalnim samoupravama koje budu kandidovale projekte u oblasti populacione politike, porodičnih vrijednosti, promocije borbe protiv bijele kuge i svega što je značajno za porodicu i našu djecu - navela je Stamenkovski.

Ona je rekla da su očekivanja da u narednoj budžetskoj godini budu izdvojena znatno veća sredstva kako bi se pokazao kontinuitet u namjeri da se djeca iz Srpske i Srbije ne odvajaju.

Stamenkovski je rekla da su odmah nakon Svesrpskog sabora organizovane posjete učenika iz Srpske Beogradu, kao i da se u narednom periodu planira ista aktivnost.

- Počinjemo sistemom malih koraka put ka zajedničkom cilju, a to je da stvorimo utisak da su Srbija i Srpska jedna porodica i da ćemo se međusobno pomagati i podržavati -  naglasila je Stamenkovski.

Ona je rekla da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske danas poslalo zvaničan dopis i resornom ministarstvu Srbije dalo punu saglasnost u skladu sa potpisanim Memorandumom o koordinaciji daljih aktivnosti.

- Deklaracija u celini, a i naš memorandum o saradnji nisu puko slovo na papiru. Ljudi će imati priliku da vide kako izgleda kada na Drini gradimo zajedničke mostove naše saradnje, suživota i spajanja i svega onoga što predstavlja zajedničku vrednosnu vertikalu Srpske i Srbije. Želimo da budemo svoji na svome sa obe strane Drine i to pravo niko ne može da nam ospori. Želimo da brinemo o svoj deci bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost - naglasila je Stamenkovski uz poruku da Srpska i Srbija brinu o svim porodicama.