latinica  ћирилица
17/06/2024 |  14:55 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

PU Banjaluka: Sankcnionisano 1.235 učesnika u saobraćaju

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u periodu od 13. – 17.06.2024. godine, na području Policijske uprave Banjaluka sa ciljem održavanja i poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, realizovali su akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brizine kretanja motornih vozila i upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.
Policija Srpske (Foto: instagram.com/ mup.srpske) -
Policija Srpske (Foto: instagram.com/ mup.srpske)

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, u toku akcije ukupno su sankcionisali 1.235 učesnika u saobraćaju.

- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, evidentirali su 809 prekršaja prekoračenja brzine kretanja motornih vozila od dozvoljene, od čega je 457 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 10 do 20 km/h više od dozvoljene brzine, 233 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 20 do 30 km/h, 111 učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom vozila od 30 do 50 km/h, osam učesnika u saobraćaju koji su se kretali brzinom preko 50 km/h - navodi se u saopštenju.

Policijski službenici kontrolisali su i izvršili alkotestiranje 8.637 učesnika u saobraćaju.

Zbog utvrđene nedozvoljene količine alkohola u organizmu sankcionisana su 292 vozača, koliko ih je i isključeno iz saobraćaja. Od ukupnog broja sankcionisanih vozača 161 vozač je sankcionisan zbog utvrđene količine alkohola u organizmu od 0,31 do 0,80 g/kg, 95 vozača zbog utvrđene količine alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg, 29 vozača je zadržano lišenjem slobode u službenim prostorijama do istrežnjenja zbog utvrđene količine alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg.

Zbog utvrđenog prisustva alkohola u organizmu sankcionisano je sedam "mladih vozača", odnosno vozači mlađi od 21 godine starosti ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva. Četiri vozača su odbila da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola. Evidentirana su 164 ostala prekršaja.

- Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, dana 16.06.2024. godine, u toku gore navedene akcije, su privremeno oduzeli putničko vozilo marke „Peugeot“, jer su prilikom kontrole lica S.Z. iz Banjaluke, utvrdili da je isti višestruki povratnik u činjenju prekršaja, te da ima evidentiran dug u registru novčanih kazni u iznosu od oko 2 856,05 KM - navodi se.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, istog dana, u toku gore navedene akcije, su privremeno oduzeli motocikl "Keeway matrix", kojim je upravljalo lice D.B. iz Banja Luke. Izvršenim ispitivanjem na prisustvo alkohola, kod lica D.B. utvrđeno je prisustvo od 1,75 g/kg alkohola u organizmu.

- Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju - zaključili su iz PU Banjaluka.