latinica  ћирилица
17/06/2024 |  15:38 | Autor: SRNA

Tadić: Dejtonski sporazum brutalno krše Bećirović i bošnjački kadar

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić rekao je Srni da Dejtonski sporazum brutalno svojim odlukama ugrožava bošnjački kadar u BiH, a ne Srpska, kako je to učesnike samita o Ukrajini u Švajvarskoj obmanuo bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Tadić je rekao da su među tim odlukama protivdejtonsko produženje trajanja mandata sudijama Ustavnog suda BiH starijim od 70 godina, pokretanje inicijative za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bez neophodne odluke Predsjedništva BiH, bošnjačka neustavna blokada Doma naroda zbog zakona o Ustavnom sudu BiH, te ometanje nadležnosti Srpske i Federacije BiH kada je riječ o donošenju imovinskih zakona.

On je istakao da bošnjački kadar donosi odluke kojima ruši Dejtonski mirovni sporazum svuda gdje se bar jednim glasom mogu preglasati predstavnici Republike Srpske i srpskog naroda.

Tadić je ocijenio da je to jedina istina o tome ko je neprijatelj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Činjenica da Republika Srpska upozorava da takva kršenja nije spremna da trpi po bilo koju cijenu, ne predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego zaštitu Republike Srpske, BiH i tog sporazuma od rušilačkih napada političara poput Bećirovića. Njega i njemu slične treba pitati zašto napadaju sporazum, a ne nas koji branimo sporazum - poručio je Tadić.

Bećirović je na samitu o Ukrajini, održanom u Švajcarskoj, rekao da "Republika Srpska, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i prijeti stabilnosti BiH i regiona".