latinica  ћирилица
17/06/2024 |  15:38 ⇒ 18/06/2024 | 10:37 | Autor: RTRS

Nastavlja se saradnja resornih ministarstava Srbije i Srpske; Glišić i Vipotnik o zajedničkim projektima (VIDEO)

Nastavlja se saradnja resornih ministarstava Srbije i Srpske. Ministar za javna ulaganja Srbije Darko Glišić svoju prvu radnu posjetu započeo u Banjaluci sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojanom Vipotnikom. Tema sastanka bile su mogućnosti zajedničkog apliciranja za međunarodne projekte energetske efikasnosti.
Glišić i Vipotnik - Foto: RTRS
Glišić i VipotnikFoto: RTRS

Јedna od oblasti moguće saradnje su projekti energetske efikasnosti koje je ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju započelo sa međunarodnim partnerima u oblasti javnih ustanova.

- Međunarodni partneri nastavljaju sa projektima energetske efikasnosti, ali se više okreću privatnim objektima, zgradama i domaćinstvima, dok u Republici Srpskoj još ima potrebe za sprovođenjem projekata u javnom sektoru - rekao jek Vipotnik.

Dva ministarstva nastojaće da ostvare zajednički nastup prema stranim kreditorima u projektu energetske efikasnosti, kaže i ministar Darko Glišić. Ističe da bi u Srbiji finansirali objekte u oblasti visokogradnje, nauke, zdravstva, sporta i kulture.

- Probaćemo da u narednom periodu dođemo do toga kako bi bilo najbolje da nastavimo prema stranim investitorima da dođemo do onih od koji bi mogli da preusmjerimo novac - izjavio je Glišić.

Bilo je govora i o razmjeni iskustava projektantskih kuća iz Srpske i Srbije o mogućnostima dobijanja licenci i dozvola za rad s obje strane Drine.

- Da razmijenimo iskustva projektanskih kuća u Srpskoij i Srbiji kako bi lakše dobile dozvole i oni u Srbiji a i u Srpskoj - dodao je Glišić.

Dogovoreno je da se zaključci koji se utvrde sprovode na tehničkom nivou, a potom ponovo bude održan uzvratni sastanak i pregled aktivnosti.