latinica  ћирилица
17/06/2024 |  16:06 ⇒ 18/06/2024 | 10:37 | Autor: RTRS

Dodik sa Majićem: Finansijska podrška Katoličkoj gimnaziji i "Karitasu" (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će institucije Srpske dodatno finansijski podržati Katoličku gimnaziju u Banjaluci, te da je odobrio podršku od 70.000 KM za Udruženje "Karitas".
Dodik i biskup Majić (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Dodik i biskup Majić (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Dodik je rekao da ovo udruženje dnevno dostavlja korisnicima 30 obroka i da to zavređuje pažnju države, kao i da će naredne godine biti pokrovitelj obilježavanja 20 godina Katoličke gimnazije.

Nakon sastanka sa banjalučkim biskupom Željkom Majićem, Dodik je rekao da su razgovarali i o određenim imovinskim pitanjima, kao i neriješenim pitanjima iz perioda rata.

- Nemamo ništa protiv da se objekat, koji se sada koristi u svrhu bolnice, vrati banjalučkoj Biskupiji. Želimo da riješimo pitanje smještaja bolnice na novoj lokaciji i na tome se radi -rekao je Dodik.

Kada je riječ o pitanjima iz ratne prošlosti, Dodik je naveo nestanak jednog sveštenika za kojeg se još ne zna način na koji je stradao, niti su pronađeni posmrtni ostaci, te poručio da postoji volja institucija Srpske da se to pitanje riješi.

Dodik je pohvalio rad banjalučke Biskupije na očuvanju vjere i institucija, a posebno na humanitarnim aktivnostima prema ljudima različitih vjeroispovijesti.

Banjalučki biskup Željko Majić rekao je da je danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao o saradnji, funkcionisanju crkve i crkvenih institucija, te o pitanjima katoličke i hrvatske zajednice na području Banjaluke.

Nakon posjete Dodika Banjalučkoj biskupiji, biskup Majić je u izjavi izrazio zadovoljstvo da je uspostavljen takav odnos da može otvoreno sa predsjednikom Republike Srpske iznositi probleme i da može osjetiti spremnost u rješavanju.