latinica  ћирилица
17/06/2024 |  17:00 ⇒ 18/06/2024 | 10:37 | Autor: RTRS

Nakon skandaloznog istupa Bećirovića, iz Srpske jasna poruka: Privatizovanom spoljnom politikom ruši BiH (VIDEO)

Iznošenjem stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu na najbolji se način ruši BiH – odgovor je predstavnika Republike Srpske na najnoviji istup bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića. Na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj Bećirović je zloupotrijebio činjenicu da je trenutno predsjedavajući Predsjedništva i u svom istupu optužio Srpsku za podrivanje Dejtona uz pomoć Rusije, kazavši kako proruske snage u BiH ugrožavaju mir. Ko zapravo ruši BiH?
Denis Bećirović - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Denis BećirovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Novi skup – stara sarajevska solo pjesma. Doduše sa ne baš diplomatskom reprodukcijom. Na skupu u Švajcarskoj, kada su ga prozvali da govori Bećirovića nije bilo.

Poslije se pojavio, čak za govornicom gdje su se učesnici obraćali medijima i sve snimio, pa je nastala konfuzija gdje i kad je zapravo šta rekao. Ali ostrašćene poruke protiv Srpske i Rusije su jasne.

- Moram upozoriti da proruske snage u BiH ugrožavaju mir. Organi Republike Srpske, uz otvorenu podršku Rusije, ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i prijete stabilnosti BiH i regije - rekao je Bećirović.

Iz Srpske kategoričan odgovor – politička nestabilnost u BiH nema nikakve veze sa Rusijom, već sa svojatanjem BiH od bošnjačkih predstavnika koji brutalno i u kontinuitetu krše ustav i Dejtonski sporazum uz asistenciju stranaca. Pa tako i Bećirović uporno pokušava da lične stavove i političke opservacije predstavi kao stavove BiH, iako ono što govori nigdje nije usaglašeno.

- Bećirović može da govori u svoje ili eventualno u ime bošnjačkog naroda, ali ne može u ime Predsjedništva, niti BiH, jer predstavlja tek jednu trećinu. Licemjerno je da Bećirović govori o ugrožavanju mira, a da ne spomene glavnog ratnohuškača i svog stranačkog kolegu (Zukana) Heleza koji je, osim što prijeti ratom, počeo i da pozira sa puškama - izjavila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Iznošenjem neusaglašenih stavova, najbolje se ruši BiH – kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Šta god oni rekli, šta god oni uradili, oni najbolje ruše BiH od svih. Kao Rusija i Republika Srpska, odnosno Srbi ruše Dejtonski sporazum, a oni ga već srušili u značajnoj mjeri. Svaki put kad sam se sreo s predsjednikom Putinom, on je tražio podršku Dejtonskom sporazumu i tražio podršku teritorijalnom integritetu BiH, međutim, oni sad pokušava da ide na sujetu ozlojeđenih stranaca, zapadnjaka koji sada čim pomenete Rusiju, oni se nešto uznemire pa bi odmah da preduzmu mjere protiv Republike Srpske - naveo je Dodik.

Najnoviji Bećirovićev istup nastavak je bošnjačke, sarajevske politike koja BiH želi nažalost da pretvori u neku novu Ukrajinu, ako ne prizivanjem zapadne intervencije, onda optuživanjem Republike Srpske da razbija BiH zajedno sa Rusijom, smatraju analitičari.

- Naravno da su to sve izmišljotine, ali ništa novo u odnosu na prethodne politike Sarajeva, a to je da oni žele da im Zapad donese gotovo rješenje, a to je unitarnu BiH i spremni su da koriste i međunarodne ove okolnosti, ovaj rat da zloupotrebljavaju na štetu svih u BiH - izjavio je profesor geopolitike Srđan Perišić.

Bećirovićevo soliranje, kažu naši sagovornici, pokazuje da su institucije BiH ne u krizi, već da su razvaljene upravo njegovim i djelovanjem sarajevske politike uz pomoć zapadnih ambasada.