latinica  ћирилица
17/06/2024 |  17:16 ⇒ 18/06/2024 | 10:36 | Autor: RTRS

Srbija i Srpska jedna porodica - 9.januar niko nije ukinuo i biće slavljen još veličanstvenije (VIDEO)

Da Deklaracija Svesrpskog sabora nije samo slovo na papiru potvrda je da je njena realizacija već počela. U Srpskoj su resorni ministri u Vladi Srbije, kreće realizacija potpisanih memoranduma.
Sastanak u palati Republike (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušic) -
Sastanak u palati Republike (Foto: predsjednikrs.rs/Dona Katušic)

Iz Srbije je i danas stigla ekonomska, ali i politička podrška Republici Srpskoj.

Stigla je i poruka da Republiku Srpsku niko ne može da podijeli. Prenijela ju je u Palati Republike Milica Đurđević Stamenkovski, ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još jednom je poručio da niko nije i neće ukinuti 9. januar kao Dan Republike.

Prvi koraci ka sprovođenju Deklaracije su već načinjeni. Dogovoreni su i oni sljedeći. Cilj je vidljiva saradnja u svim sektorima. Ali i međusobna politička podrška Srpske i Srbije. Zato je i jedna od poruka ministarke Milice Đurđević Stamenkovski, tokom prve zvanične posjete Banjaluci, da su Srpska i Srbija jedna porodica. Najoštrije je osudila izjave Zukana Heleza, u kojima, kaže, neprimjereno i bahato Srbima u Republici Srpskoj prijeti progonom po uzoru na veliku tragediju koju su preživjeli Srbi iz Republike Srpske Krajine.

- Republiku Srpsku su željeli da svedu na nivo toponima. Pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime koristeći skraćenicu "RS". Nazivali su je manjim entitetom BiH, a sada ni to više nije dovoljno nego pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtonskog sporazuma, najavljuju da bi Republiku Srpsku podijelili na dva "bosanska" kantona, istočni i sjeverni. Republiku Srpsku niko ne može da podijeli, potlači i potčini, i ona nije ničija sluškinja - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Republici Srpskoj niko ne može da oduzme pravo da slavi 9. januar. A slaviće se i dalje, jer u Deklaraciji, nigdje ne piše da se Dan Republike ukida, kako to opozicija tvrdi i pokreće potpisivanje peticije. I dok oni pokreću peticiju, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik, niko ne pokreće inicijativu za izmjenu zakona u skupštini, što je potrebno da bi neko ukinuo 9. januar. Slavićemo i 15. februar, kao Dan državnosti Srpske i Srbije, ali 9. januar kao Dan Republike niko neće ukinuti.

- Vidjeće 9. januara kako će to izgledati. Ako je iko odgovarao zbog obilježavanje 9. januara smo ja i moji saradnici. Na svim obilježavanjima 9. januara prethodnih godina nikada nisam vidio nikoga iz opozicije, ni iz SDS-a, ni iz PDP-a. Odjednom su sada počeli da brane - rekao je Dodik.

Đurđević Stamenkovski je istakla da je veoma značajno što će se i u Srpskoj svetkovati Sretenje, koje se u Srbiji slavi zbog dva istorijska dogaja – Prvog srpskog ustanka i Sretenjskog ustava. To ni na koji način ne umanjuje značaj 9. januara koji će se praznovati, vjeruje ministarka, više i bolje nego što je to bilo prethodnih godina.

- Optuživati Dodika da je eliminisao 9. januar čije je svetkovanje bio spreman da plati i političkim opstankom, karijerom i životom je zaista neprimjereno i banalno - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Svesrpski sabor nije završen 8. juna, on je tek počeo i sve što budemo radili ići će u pravcu toga da i dalje trasiramo put za ostvarenje naših nacionalnih ciljeva, poručuju zvaničnici Srpske i Srbije.

- Srbi su suočeni sa demografskim problemima, mi želimo da vidimo kako reagovati na svijest ljudi, da ostanu i da žive na ovim prostorima, za to ima dovoljno razloga i u Srpskoj i u Srbiji - izjavio je Dodik.

I upravo zbog toga, dva ministarstva čiji je resor porodica – u okviru Sabora potpisali su prvi memorandum o saradnji. U prvom koraku izdvojiće 85 hiljada evra za finansiranje projekata u tri lokalne zajednice.

- Ministarstvo porodice Republike Srpske će raspisati javni konkurs, obavijestiće nas o prijavljenimal, kandidovane projekte osnovaće komisiju i na njima je da utvrde koje će to biti opštine koje će dobiti projekte - dodala je Đurđević Stamenkovski.

Ti projekti biće posvećeni djeci, očevima, majkama, roditeljstvu, promociji porodice u cjelini. To je Đurđević Stamenkovski prenijela i na sastanku sa resornom ministarkom Selmom Čabrić.