latinica  ћирилица
17/06/2024 |  18:58 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Klinika za kardiohirurgiju - srce zajedničke saradnje Srpske i Srbije (FOTO)

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci mjesto zajedničke saradnje, bratstva i savezništva Srpske i Srbije s ciljem da se srpskom narodu sa obje strane rijeke Drine omoguće isti uslovi zdravstvene zaštite.
Posjeta UKC-u - Foto: RTRS
Posjeta UKC-uFoto: RTRS

- U ovoj klinici kuca srce naše zajedničke saradnje - rekla je Stamenkovski novinarima u Banjaluci, nakon posjete Klinike za kardiohirurgiju UKC-a.

Ona je istakla da je ovo savremen klinički centar koji je konkurentan onom u Beogradu na Dedinju i da je ne čudi što je za samo dvije godine pretekao kliničke centre u Federaciji BiH i po kvalitetu zdravstvenih usluga, ali i po broju pacijenata.

- Ne sumnjam da ćete nastaviti da se razvijate. Oduševljena sam činjenicom da nema liste čekanja. Daćemo naš doprinos Dečijoj poliklinici, kao i da se ovde afirmiše vantelesna oplodnja - rekla je Stamenkovski, koja je iskazala divljenje zalaganju zdravstvenog osoblja UKC-a.

Ona je istakla da kao ministar za brigu o porodici i demografiji ima obavezu da u obilascima kliničkih centara, zdravstvenih ustanova, različitih ambulati i domova zdravlja ukaže na potrebu da ova mjesta budu okrenuta porodici, te da u njima svi dobiju podjednak tretman.

- Kao potomci treba da pokažemo poštovanje prema onima koji su našu zemlju gradili i stvarali, a brigom o najmlađima pošaljemo poruku naše zajedničke budućnosti - rekla je Stamenovski.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić zahvalio je rukovodstvu Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Vladi za sve što rade za Republiku Srpsku.

- Zahvaljujem se i za sve što rade kada je naša ustanova u pitanju, a tiče se liječenja pacijenata i edukacije našeg kadra - rekao je Đajić.

On je naveo da je u ovom trenutku 20 ljekara iz UKC-a na edukaciji u Kliničkom centru Srbije.

- Skoro svakog mjeseca 10 do 20 ljekara iz Srbije dolazi u UKC i edukuje naš kadar i time doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema Republike Srpske", rekao je Đajić.

S obzirom na činjenicu da je predsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala", Đajić je rekao da je sa ministarkom Stamenkovski razgovarao o podršci Srpskoj u vezi sa pronatalitetnom politikom koja je, kako kaže, zajednička briga.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju u UKC-u Nikola Šobot rekao je da je kardiohirurgija plod saradnje dvije bratske države Republike Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da kardiohirurgija postoji zahvaljujući dobroj saradnji UKC-a Republike Srpske, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

- Kardiohirurgija je dokaz da zajedništvo i dobra saradnja donose uvijek dobre rezultate, a ovdje se oni mjere u broju spašenih života, što smo nedavno i prezentovali kada smo obilježavali dvije godine postojanja Klinike za kardiohirurgiju - rekao je Šobot.

On je istakao da, osim spašavanja života, moraju da vode računa i o stvaranju novih života.

- Demografska problematika je prisutna, te naša pronatalitetna politika mora da bude adektvatna. Drago mi je što i u tome imamo podršku Srbije. Najvažnije je da ono što danas gradimo imamo kome da ostavimo - rekao je Šobot.