latinica  ћирилица
17/06/2024 |  19:50 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Đurđević Stamenkovski: Napadi koji dolaze na Beograd i Banjaluku pokazuju koliko je Sabor bio važan (VIDEO)

Srbija i Srpska su jedna porodica. Puno mi je srce što sam bila ovdje u Srpskoj, rekla je ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, Milica Đurđević Stamenkovski, gostujući u našem Dnevniku 2.
Milica Ðurdević Stamenkovski - Foto: RTRS
Milica Ðurdević StamenkovskiFoto: RTRS

-  Mi se borimo da nas bude i sa jedne i sa druge strane Drine. Mnogo mi je žao što neki to ne vide, i žele da umanje Sretenje kao jedinstveni praznik. To svakako ne umanjuje 9. januar, koji će se praznovati na isti način kao što se i ranije proslavljao uz to što ćete se priključiti Srbiji i za praznik Sretenja - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Ističe da mnogi ne gledaju blagonaklono na takve poteze Srpske i Srbije.

- Kad god Republika Srpska odbije ponudu da bude sluškinja i da bude pretvorena u neki topomin, kreću napadi na nju. Svesrpski sabor je bio najbolji odgovor na sve to. Ne da druge ugozimo, već da sačuvamo svoje. Napadi koji dolaze i na Beograd i na Banjaluku pokazuju koliko je Sabor bio važan - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Osvrnula se i na rezoluciju o Srebrenici koja je usvojena ali sa prostom manjinom.

- Desetina miliona uloženo je u to da što više država glasa za rezoluciju u Srebrenici, a vidjeli ste kako je to sve prošlo u Njujorku. Otud i tako žestoki napadi iz Sarajeva, na koje odgovaramo argumenotovano - dodala je Đurđević Stamenkovski.

Ona je pričala i o mehanizme u Srpskoj i Srbiji da se sačuvaju porodične i tradicionalne vrijednosti.

- Porodica je baza jednog naroda i društva. Izdvojićemo 10 miliona dinara za tri lokalne zajednice u Srpskoj da pokažemo da ćemo voditi brigu o našem narodu. U sledećoj godini ti iznosi će biti višestruki, a akcenat će biti na malim opštinama, da djeca tamo dobiju igrališta, vrtiće i sve ono što je potrebno za razvoj - zaključila je Đurđević Stamenkovski.