latinica  ћирилица
17/06/2024 |  22:07 ⇒ 22:07 | Autor: TANЈUG

Neformalna radna večera lidera EU, razgovara se o raspodjeli funkcija

U Briselu je počela neformalna radna večera šefova država i vlada EU, koji su se okupili kako bi razgovarali o raspodeli vodećih funkcija u EU nakon izbora za Evropski parlament.
Neformalni sastanak zvaničnika Evropske unije (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Neformalni sastanak zvaničnika Evropske unije (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Lideri EU, okupljeni u Evropskom savjetu, imaju centralnu ulogu u utvrđivanju budućih visokih funkcija u EU, odnosno Evropski savjet bira predsjednika Evropskog savjeta, predlaže kandidata za predsjednika Evropske komisije i imenuje visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Evropski savjet bira svog predsjednika i imenuje predsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, koje kasnije bira Evropski parlament.

Prilikom imenovanja Evropski savjet mora da uzme u obzir ishod izbora za EP, a kako je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila najviše mandata na izborima za EP, ta politička grupacija u EP ima najveći mandat da imenuje za predsjednika EK svog vodećeg kandidata - aktuelnu predsjednicu EK Ursulu fon der Lajen.

Prema navodima medija, načelno je i dogovoreno da mjesto predsjednika EK pripadne EPP, funkcija predsjednika Evropskog savjeta socijalistima, a pozicija visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku liberalima.

Dok Fon der Lajen važi za favorita za predsjednika Evropske komisije, spekuliše se da bi funkciju predsjednika Evropskog saveta trebalo da preuzme bivši portugalski premijer Antonio Košta, a da će novi šef diplomatije EU biti estonska premijerka Kaja Kalas

Zvanični dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna.