latinica  ћирилица
17/06/2024 |  22:47 ⇒ 23:10 | Autor: TANЈUG

Vučević: Možda sam zvučao oštrije, ali odgovorno sam branio Srbiju

Možda sam zvučao oštrije, ali kada vidite da postoje dupli standardi prema vašoj državi onda reagujete emotivnije, rekao je večeras premijer Miloš Vučević odgovarajući na pitanja novinara u Atini.
Miloš Vučević (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Miloš Vučević (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Vučević je, inače, na panelu, u okviru Međunarodne konferencije "Mir i održivi razvoj" ukazao da ne voli da vidi dvostuke standarde koji postoje, i po pitanju saradnje sa Pekingom ili u slučaju pozivanja na poštovanje teritorijalnog integriteta koji je, kako je podsjetio učesnike, bitan u slučaju Ukrajine, ali ne i Srbije.

- Odgovorno sam branio Srbiju. Možda sam nekako zvučao oštrije ali kada vidite da postoje dupli standardi prema vašoj državi onda reagujete i malo emotivnije - rekao je Vučević novinarima koji su primijetili oštriju reakciju premijera.

Vučević je kazao da je dobro da Srbija učestvuje na ovakvim konferencijama i da iznese svoje argmente.

- Zamislite da se sve ovo priča bez Srbije. Mislim da je dobro da je neko od nas uvijek tu i da može da iznese naše argumente i činjenice. Ali zaista smo spremni da sarađujemo sa svima na Balkanu. Želimo svaki uspjeh i Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, Crnoj Gori, BiH. Imamo zajedničku evropsku sudbinu jer Evropa ne može da bude zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana - rekao je Vučević.

Premijer je istakao da članstvo Srbije u EU jeste nacionalni interes.

- Ali dozvolite nam da imamo period usklađivanja sa spoljnom politikom EU što se najčešće spočitava Srbiji - istakao je Vučević.

On je prenio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, sa kojim je večeras razgovarao, optimista što se tiče evropskih integracija i da nova Evropska komisija izađe sa kompletnim prijedlozima.

- Ali nisam siguran da će to obuhvatiti sve aktere. E sad ko je spremniji i u boljoj političkoj i geopolitičkoj situaciji, vidjećemo. - rekao je Vučević.