latinica  ћирилица
18/06/2024 |  09:00 ⇒ 09:09 | Autor: TANЈUG

Slovenija mijenja zakon poslije desničarskog skupa

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar izjavio je da su u toku izmjene krivičnog zakona i zakona o prekršajima nakon javnog okupljanja maskiranih muškaraca koji su uzvikivali ksenofobične slogane u centru Ljubljane prije deset dana.
Ljubljana (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija) -
Ljubljana (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT, ilustracija)

Poklukar je rekao da Ministarstvo pravde već radi na zakonskim izmjenama kako bi se "preciznije definisalo krivično djelo izazivanja straha u javnosti".

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na izmjenama Zakona o zaštiti javnog reda, koje će biti upucćene parlamentu početkom septembra.

Ministar je izrazio uvjerenje da skupovima poput onog koji organizuje tzv. Slovenačka odbrambena garda (SOS) nije mjesto u Sloveniji i da se protiv njih mora djelovati.

On nije mogao da pruži detaljnije informacije, jer su istrage o tim skupovima u toku. Ali je rekao da je skup snimljen policijskim kamerama i kamerom sa helikoptera koji je pratio grupu.

Poklukar je istakao da će policija istražiti sva potencijalna krivična djela, identifikovati počinioce i preduzeti odgovarajuće mjere.

- Ne želim da živim u zemlji u kojoj neonacističke i neofašističke grupe mogu javno da reklamiraju svoje ideologije bez ikakvih posljedica - poručio je ministar.

Prema policijskim podacima, skupu koji nije bio prijavljen, prisustvovalo 70 ljudi koji su javnosti poručili svoje neslaganje protiv migracione politike i navodnih zločina koje su počinili migranti.

Oni su takođe dijelili biber sprej ženama, navodeći da bi mogle da postanu žrtve krivičnih djela.